plasticvrij boodschappen doen, het kan!

De wereld plasticvrij kan dat? Vervuiling door plastic vinden veel mensen ergerlijk. Rivieren en oceanen zitten er vol mee. Maar ook onze winkels. delicious. interviewt Ramon Caljouw. Zijn online supermarkt VerPot is plasticvrij. 

 

Hoe kom je op een plasticvrije online supermarkt?

In ‘gewone’ supermarkten erger ik me kapot aan de enorme hoeveelheid plastic verpakkingen. En ook de plastic soep in de oceaan vind ik zorgwekkend.
Dus: tijd voor actie. Eerst pakte ik mijn eigen gedrag aan – verbeter de wereld en begin bij jezelf – door afval te scheiden. Ik schrok van de gigantische hoeveelheid plastic afval. Bizar: die was vele malen groter dan de rest van het huisvuil. En toen bedacht ik dat ik vast niet de enige ben, dat er veel meer mensen zijn die plastic in de ban willen doen. Omdat het aanbod er gewoon niet is en de overheid, fabrikanten en de supermarkten niks doen aan het plasticprobleem, dacht ik: ik ga het zelf doen.

Hoe kreeg je je online supermarkt voor elkaar?

Ik deed mee aan een programma van de Startup Academy Hubspot Leiden en won de Veelbelovende Startup-prijs. Naast een klein geldbedrag en een werkplek kreeg ik ondersteuning bij de uitvoering van een pilotproject in Leiden om een plasticvrije online supermarkt op te zetten. Die pilot was erg leerzaam. Toen ik bijvoorbeeld met mijn bakfiets omkukelde tijdens de bestelronde, ontdekte ik dat ik beter niet álle producten in glazen potten kan verkopen. Dat zijn niet alleen zwaar om te transporteren, maar moeten ook weer worden opgehaald en schoongemaakt. Niet praktisch dus. Ik switchte naar zakken van gerecycled papier. Wat me verraste, was het aantal mensen dat zich aanmeldde voor de pilot. Ik rekende op 100, maar het werden er 1500. VerPot ging viral op Facebook, fantastisch! Een teken dat veel mensen iets aan het plasticprobleem willen doen.

Waarom geen fysieke winkel?

Helaas gaat de een na de andere verpakkingsvrije winkel failliet. Mensen moeten zelf hun verpakkingsmateriaal meenemen en zijn daar vaak gewoon te lui voor. Duurzaamheid moet makkelijk zijn! Met een online plasticvrije winkel haal ik die barrière weg.

Wat zit er in je assortiment?

Momenteel vooral droge producten als rijst, ontbijtgranen, noten, zaden etc. In totaal zo’n 100 producten, maar het assortiment moet natuurlijk nog groeien.

Hoe krijg je de producten zelf aangeleverd?

Wij kopen in bij de Verpakkingsvrije Winkel in Leiden en die krijgt alles in grote juten bulkzakken aangeleverd. Bij uitbreiding van het assortiment vind ik het belangrijk dat producten plasticvrij worden aangeleverd door de fabrikanten. Maar het zal helaas nog wel even duren voor dát op grote schaal gebeurt. De knop moet ook daar om!

Snode plannen?

Er is nog veel werk aan de winkel, maar eind maart hopen we landelijk te opereren. Ik ben druk bezig met investeerders, het opzetten van crowdfunding, de website, de logistiek etc. Ook heb ik contact met de Plastic Soup Surfer en Ocean Clean Up. Het zou toch prachtig zijn als mijn boodschappen bezorgd kunnen worden in een kratje gemaakt van plastic dat zij uit de oceaan vissen. Dan is de cirkel weer rond.

Wie Ramon Caljouw, consumentenpsycholoog en marketeer.
Wat VerPot, plasticvrije online supermarkt verpot.nl
waarom Duurzaam leven makkelijk maken.

TEKST MARION DE BOER FOTOGRAFIE LISA SCHÜLLER

 

 

Smaakt naar meer?

 

plasticvrij