Lekker mals en romig van smaak en met een frisse zilte geur. Traditiegetrouw gaat vandaag in Scheveningen het eerste vaatje Hollandse Nieuwe weer onder de hamer. Met de veiling wordt officieel het haringseizoen ingeluid, dat dit jaar start op 12 juni. Na de verkoop kunnen we in het hele land weer genieten van verse haring.
Wanneer ‘Hollandse Nieuwe’?
Haring mag niet zomaar ’Hollandse Nieuwe’ of ‘maatjesharing’ genoemd worden. De haring moet aan specifieke eisen voldoen: de vis moet gezouten, gerijpt en ‘gekaakt’ zijn. Dat laatste is een bewerking die uit de veertiende eeuw zou stammen. Een deel van de ingewanden en de kieuwen worden weggesneden met als doel de haring langer houdbaar te maken en hem minder bitter te laten smaken.
Wat te doen als je de lekkerste verse haring eenmaal gevonden hebt? Een van deze drie verrukkelijke recepten maken natuurlijk!
radijssalade met krieltjes en haring
bietensalade met haring
haring met nieuwe aardappels en zeekraal
Bron: Metronieuws.nl