stoompudding met chocolade en amandel

No waste: oud brood geeft deze pudding precies de binding die nodig is. Deze pudding stoom je en je serveert hem met lobbig geklopte slagroom en zure kersen. Om je vingers bij af te likken! 

Probeer ook eens deze chocolade fudge met amandelen en abrikoos. 

chocolade-amandel stoompudding met kersen

nagerecht (6 personen)

150 g pure chocolade of couverture, gehakt
150 g boter, kamertemperatuur
4 eieren, gesplitst
125 g witte basterdsuiker
1 pot kersen, uitgelekt
4 el kersenlikeur
½ tl roze peperkorrels, gestampt
125 g amandelmeel
150 g oud wit brood, fijngemalen
2 tl cacaopoeder, gezeefd
lobbig geklopte slagroom en evt. zure kersen (uit pot, uitgelekt) voor erbij
ook nodig: stoompuddingvorm* inhoud 1½ l, vorm en deksel dik en goed ingevet met neutraal smakende olie, beide dun met bloem bestrooid

Verwarm de chocolade en boter in een kom boven een pan met zacht kokend water, laat de bodem van de kom het water niet raken, en laat smelten.

Klop intussen de eierdooiers met de suiker 10 min. totdat het als dik, lichtgeel lint van de gardes loopt. Roer de chocoladeboter, kersen, likeur, peperkorrels, het amandelmeel, broodkruim en een snuf zout erdoor en meng goed. Klop de eiwitten in een vetvrije kom tot stijve glanzende pieken. Schep een paar flinke lepels eiwitschuim door het puddingmengsel om het losser te maken en spatel dan de rest van de eiwitten er luchtig, gelijkmatig, maar wel snel door. Roer niet te lang. Schep het mengsel in de vorm, tik de vorm een keer op het aanrecht, zodat het mengsel goed wordt verdeeld en sluit af met de deksel.

Neem een grote pan waar de vorm goed in past en waarop je ook nog een deksel kunt leggen. Leg een stuk op maat geknipt bakpapier op de bodem van de pan en zet de stoomvorm erin. Verzwaar de vorm door er bijv. een baksteen of een conservenblik op te leggen, zodat de vorm niet gaat drijven. Vul de pan met zoveel kokend water dat het tot op viervijfde van de vorm komt en breng weer aan de kook. Zet het vuur zo laag mogelijk, maar zo hoog dat het water zachtjes kookt. Leg er een deksel op. Kook de pudding in 70-75 min. gaar. Vul indien nodig het water bij. Neem de pudding uit het water, laat 5 min. staan en haal de deksel er voorzichtig af. Trek de pudding voorzichtig iets los van de wand, leg een bord erop en keer voorzichtig. Serveer warm met lobbig geslagen room en evt. zure kersen. Bestuif met wat cacaopoeder.

* Een stoompuddingvorm is van metaal en lijkt op een tulbandvorm maar dan met met afsluitbare deksel, zodat je de pudding in een pan met water (au bain-marie) kunt gaar stomen. Je kunt ook een wat hogere tulbandvorm gebruiken en die goed afsluiten met eerst bakpapier, daarover aluminiumfolie en dan de rand vastbinden met keukendraad.

Bereiden ± 30 min. / stomen ± 75 min.

TIP pudding lossen
Wil je de pudding op een bord keren en komt hij niet los van de vorm? Schud hem met bord en al heen & weer, dus niet óp & neer! Zo komt er aan de zijkant wat lucht bij.

RECEPTEN TRUDELIES SCHOUTEN FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING JET KRINGS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI

stoompudding met chocolade en amandel-delicious