stap voor stap: zo maak je gestoomde broodjes

Chinese gestoomde broodjes, je ziet ze tegenwoordig overal. Je kunt ze ook thuis maken. Net zo makkelijk als gewoon brood. Wij gaan voor heerlijke gestoomde broodjes met gegrild varkensvlees, maar de broodjes kun je op allerlei manieren vullen. Bijvoorbeeld met gekonfijte eend, pulled pork of gegrilde tofu. Met deze handige stap voor stap kan het niet misgaan. 

Deze Taiwanese stoombroodjes met kippenlever zijn ook heerlijk! 

gestoomde broodjes met gegrild varkensvlees (14 broodjes)

4 el hoisinsaus
3 el sriracha (of andere chilisaus)
1 kleine (snack)komkommer, in luciferdikte gesneden
4 el bosuiringetjes, voor erover
gegrild varkensvlees
5 el char siu-saus (Chinese barbecuesaus)
1 teen knoflook, fijngesneden
4 el bosuiringetjes
1 el lichte sojasaus
600 g procureur (varkensschouder) of varkensnekstuk, in stukken
3 el honing

gestoomde broodjes
2 tl gedroogde gist
3 el gesmolten reuzel of arachide-olie
2½ el witte suiker
3 el magere melkpoeder
1½ tl bakpoeder, gezeefd
375-415 g bloem + extra om te bestuiven
ook nodig: (bamboe) stoommand

Stap 1

Meng de char siu-saus, knoflook, bosui en sojasaus in een kom (geen aluminium) en schep het vlees erin om. Laat afgedekt minimaal 8 uur marineren in de koelkast.

gestoomde broodjes met gegrild varkensvlees - delicious

Stap 2

Doe voor de broodjes de gist met 250 ml lauwwarm water in een kom. Laat 2 min. rusten tot de gist belletjes vormt. Voeg de reuzel of olie toe. Doe de suiker, het melkpoeder, bakpoeder en 375 g bloem in een keukenmachine. Voeg terwijl de motor draait het gistmengsel in een dun straaltje toe tot je een samenhangend deeg krijgt. Je kunt het ook met de hand mengen in een kom. Breng over op een licht met bloem bestoven werkvlak. Kneed 5 min. stevig door en voeg evt. nog wat bloem toe. Leg het deeg in een ingevette kom. Laat ± 1½ uur afgedekt op een warme plek rijzen tot het volume verdubbeld is. Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

gestoomde broodjes met gegrild varkensvlees - delicious

Stap 3

Leg het vlees op de bakplaat en bewaar de marinade. Rooster in de oven in 25-35 min. gaar, afhankelijk van de dikte. Bestrijk met de
rest van de marinade. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Gril nog 2-3 min. per kant tot er schroeiplekjes ontstaan. Leg op een
plank en bestrijk met honing. Laat het vlees 5 min. rusten en snijd het dan in reepjes.

gestoomde broodjes met gegrild varkensvlees - delicious

Stap 4

Knip 14 stukjes bakpapier van 10×10 cm. Neem het deeg uit de kom en verdeel het in 14 gelijke balletjes. Rol op een met bloem bestoven werkvlak elk balletje dun uit tot een ovaal van 10 cm. Kwast over het midden van elk lapje een heel dun streepje olie, dan vouw je ze later gemakkelijk open. Klap ze dicht tot halvemaantjes en leg elk broodje op een stuk bakpapier. Laat afgedekt 30 min. narijzen.

gestoomde broodjes met gegrild varkensvlees - delicious

Stap 5

Vul een wok of pan waarop de stoommand goed past voor een derde met water. Breng aan de kook en draai dan het vuur naar middelhoog. Leg 3 of 4 broodjes – zorg voor voldoende tussenruimte – op hun bakpapiertjes in de stoommand. Zet de stoommand in de wok, sluit af en stoom de broodjes afgedekt in ± 12 min. gaar. Stoom zo alle broodjes. Meng in een kom de hoisinsaus en sriracha. Trek de broodjes voorzichtig open en vul ze met vleesreepjes, komkommer en bosuiringen. Sprenkel er flink wat saus over. Serveer de broodjes warm.

gestoomde broodjes met gegrild varkensvlees - delicious

Bereiden ± 45 min. / marineren ± 8 uur of 1 nacht / rijzen ± 2 uur (begin 8 uur of 1 dag van tevoren met dit recept).

Recept: Marion Grasby. Fotografie: Jeremy Simons. Styling: Cass Stokes. Bereiding: Lucy Busuttil. Bewerking: Trudelies Schouten

Nog veel meer lekkere gerechten met vlees vind je in delicious. hét vleesboek. Bestel het in onze webshop en geef het cadeau!

gestoomde broodjes met gegrild varkensvlees - delicious