Maandag was het Perzisch Nieuwjaar, Norooz! Onze marketingstagiair Nilufar komt uit Perzië en introduceerde gisteren aan de redactie de hapjes die in haar cultuur tijdens Norooz gegeten worden. Het moet gezegd, ze vielen in de smaak.
Het Perzisch Nieuwjaar wordt elk jaar op 21 maart, de dag dat de lente begint, gevierd. Net zoals in Nederland de gewoonte is, trekken mensen hun mooiste kleren aan en gaan bij elkaar op bezoek. Er worden lekkere hapjes gegeten, cadeautjes gegeven en kinderen hebben, net als hier, schoolvakantie. Niet alleen staat Norooz in het teken van feestvieren, het staat ook voor een nieuw begin: het is het moment om het verleden achter je te laten, opnieuw te beginnen en een beter leven te leiden.
Het feest duurt voor Perzen 13 dagen. Weken voordat het Nieuwjaar zich aandient, wordt Norooz al aangekondigd door Hadji Firoez. Hadji is een zwartgeschminkte traditionele boodschapper, een soort zwarte piet, die zingend en dansend over straat gaat. De laatste woensdag voor het Nieuwjaar (char shambe suri) komt iedereen bij elkaar en viert feest, ter ere van het komende nieuwjaar. Tijdens dat feest springen mensen over vuur heen, om zo de negativiteit van het voorgaande jaar (gebeurtenissen, gevoelens) af te sluiten. In huis wordt haft sin neergezet. Haft sin betekent letterlijk 7 sin en slaat op de traditie dat er 7 voorwerpen in huis worden neergezet die in het Farsi met de letter ‘s’ (sin) beginnen als symbool voor het nieuwe begin:
1. Sabzeh (lijkt op het Nederlandse kattengras) staat voor geboorte/wedergeboorte
2. Samanoe (pudding) staat voor volmaaktheid
3. Sieb (appel) staat voor schoonheid en gezondheid.
4. Sendzjed (gedroogd fruit van de lotusboom) staat voor de liefde.
5. Sir (knoflook) staat voor medicijn
6. Somaq (bessen) staat voor de kleur van de zon en de overwinning van het goede op het kwade.
7. Serkeh (azijn) staat voor ouderdom en geduld.
Andere symbolische voorwerpen die in huis worden neergezet:
– Munten staan voor voorspoed en rijkdom
– Geschilderde eieren staan voor vruchtbaarheid
– Kaarsen staan voor geluk
– Een goudvis staat symbool voor het leven
– Een sinaasappel staat voor de aarde in een schaal water, wat staat voor het heelal
– Een spiegel symboliseert de reflectie van het leven.
Op de 13e dag van het Nieuwjaar (siezde bedar) gaat iedereen met de hele familie naar buiten om te picknicken. Omdat 13 een ongeluksgetal is, brengt iedereen het liefst die dag met familie en vrienden door. Op die dag mag je een wens doen, deze door een lint om het Sabzeh (kattengras) doen en het vervolgens in het water gooien.
De traditionele maaltijd op nieuwjaarsdag is sabzi polo mahi (rijst met vis) en kookoo sabzi. In de rijst zit dille, peterselie, koriander, tuinbonen en verschillende kruiden. Kookoo sabzi is een soort omlet met kruiden, rode bessen, walnoten, koriander, peterselie, bosuien, dille en ei.
Happy Norooz!