Knapperige wittewijn-polentacake

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

delicious. lezeres Ingrid: ‘De wittewijn-polentacake van Rick Stein in de nieuwe delicious. (januari 2009, red.) lijkt me heerlijk. Geweldig hoe hij de taart omschrijft: ‘heerlijk knapperig en de wijn en geurige olijfolie kun je echt proeven.’ Waarom gebruikt hij instant polenta en wat kan ik met de rest van het pak doen?’
redactie delicious.: ‘Instant polenta is al voorgegaard en heeft daardoor een veel kortere bereidingstijd (4-5 minuten ipv 30-40 minuten). Polenta is een heerlijke basis voor tal van Italiaanse gerechten, zowel hartig als zoet. De polenta geeft deze taart een knapperige structuur. De sappige, gepocheerde vanilleperen doet het geweldig erbij, zeker met wat pure, ongezoete room of crème fraîche.

Polenta is maïsgriesmeel en komt oorspronkelijk uit Noord-Italië. Het wordt er als dikke, stevige pap, op smaak gebracht met boter gegeten. Of de gekookte polenta wordt op een dikke plank (leg er eerst een stuk vetvrij (bak)papier op) uitgestreken en in stukken gesneden die later in olijfolie gebakken of bestreken met olijfolie gegrild worden. Instant polenta bereid je in een paar minuten en, afhankelijk van het merk, door in 3-4 koppen kokend water al roerende met een garde 1 kop polenta en fijn zeezout naar smaak te strooien. Roer tijdens het koken van de polenta regelmatig met een houten lepel. Door de helft van het water door melk te vervangen, krijgt de polenta een zachtere smaak. Polenta heeft een neutrale smaak, maak het daarom na bereiden op smaak met olijfolie of boter, room, geraspte parmezaanse kaas en/of veel verse kruiden. Online kun je instant polenta kopen bij de italiewinkel.nl. Polenta is geschikt voor glutenvrije gerechten.’