Zelf een fantastisch kerstbrood bakken? Rudolph loodst je in z’n delicious.kerstproductie (13-2013) moeiteloos en stap voor stap naar een verrukkelijke kerststol. Maar hoe zit dat met die 250 gram (!) boter in het deeg? En waarom juist díe verhoudingen in het recept? Culi-redacteur Trudelies geeft uitleg.
Het verontrust sommige lezers dat er 250 gram boter door het deeg gaat. Dat lijkt veel, maar door lang kneden (belangrijk!) wordt het gistdeeg soepel. Dit kan overigens ook met de deeghaken van een mixer, wat niet in de tekst staat. Misschien makkelijker als je andere dingen wilt doen terwijl het deeg wordt gekneed.
Het deeg wordt op deze manier een verrijkt deeg. Voordeel van zo’n verrijkt deeg is dat het veel langer goed blijft, niet uitdroogt en ook écht heel lekker is. Ik heb het zelf dit weekend nog een keer thuis gemaakt en het is perfect gelukt (zie foto hiernaast). Mooi glanzend en soepel.
Daarnaast kregen we op de redactie nog vragen over de verhouding melk-bloem. Ik heb met de door Rudolph gegeven verhouding (500 g bloem : 300 ml water of melk) al vaker brooddeeg gemaakt en dat gaat goed. Het is wel zo dat de ene bloemsoort soms iets minder vocht nodig heeft dan de andere, maar dan gaat dat over 25 ml meer of minder t.o.v. het basisrecept. Dit is dus echt materiaal voor de die-hards onder ons.
Bakkerij Hartog (Amsterdam) legde ooit uit dat als tarwe in een relatief nat seizoen groeit, het gemalen meel ervan tijdens de bereiding minder vocht nodig heeft. En vice versa. Maar zoals gezegd, gaat dit om kleine hoeveelheden.
Na al deze tips benieuwd naar hét gistdeeg-recept van Rudolph? Het recept krijg je morgen! 4 variaties op dit recept vind je in delicious.kerst 2013!
TEKST: TRUDELIES SCHOUTEN EN ONLINE REDACTIE DELICIOUS.