IJsdossier: van ijssalons tot creatieve ijslolly’s

Stijgende temperaturen vragen om ijs. Daarom geven we je het nodige ijskoud genot: de lekkerste adressen om een ijsje te halen!

Geen ijsmachine? No worries: deze ijsjes maak je zelf zonder ijsmachine.

Pistache-ijs uit Bronte

Roberto Coletti omschrijft zichzelf als ijsgek die altijd de grenzen opzoekt van ambachtelijk ijs. Carlina de Lorenzo, kleindochter van de pionier van de Italiaanse ijssalon in NL, schreef 2 ijsboeken en is voorproever van al het ijs dat Roberto maakt. Voor hen is het simpel: lekker ijs bestaat dankzij goede producten: biologisch ijs, hazelnoten uit Piemonte, pistache uit Bronte op Sicilië. Dit smaakt waanzinnig!
Roberto Gelato, Poortstraat 93, Utrecht.

Tachtig smaken

Rijen mensen staan bij Haarlems Garrone voor de toonbank. Deze Italiaanse ijsfamilie kwam ooit vanuit Piemonte naar Nederland en verkoopt sinds 1949 ambachtelijk ijs. Ze hebben nu zo’n 80 smaken op het menu. Van pijnboompit-ijs tot kwarkijs en van asti spumante-ijs tot crocantino al rhum.
Garrone, Grote Houtstraat 179, Haarlem.

Hetzelfde geldt voor Bernardo in Ede. Ook hier gaan maarliefst 80 smaken over de toonbank, met de beste kwaliteit amandelen en pistache van Sicilië. En al hun toppings maken ze zelf, van bijv. eigengebrande noten.
Bernardo, Molenstraat 18, Ede.

Ultieme ijscoupes

Bij IJssalon Florence in Nederweert tillen ze de ijscoupe naar een ander niveau. Er staan ruim 20 coupes op de kaart, zoals bosbessen-citroen-kruisbessen speciaal of vanilleijs met huisgemaakte baba’s in limoncello met kletskoppen en kruisbessencompote, Italiaans schuim en pruimenkaneelcompote.
IJssalon Florence, Brugstraat 23 Nederweert.

Eigen ijs eerst

Leer zelf ijs maken. Ambachtelijk ijs op basis van room, melk en vers fruit. Met versgebakken oubliehoorntjes: workshops met meesterijsbereider Hans Kennis. Bij ijsalon De Smaak van Eersel.

Tekst: Merijn Tol

foodiefile extra ijsdossier