nr.1 foodmagazine

Bakprobleem met blindbakken

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

delicious.lezeres Anne van Beek: ‘Mijn moeder en mijn zus hebben allebei geprobeerd een taart te maken uit de delicious. Mijn zus een citroentaart en mijn moeder een chococarameltaart. Bij beide bereidingen staat dat je de bodem met een blinde vulling voor moet bakken in de oven. In beide gevallen haalden we het bakpapier met de vulling van de bodem af en namen we een deel van de bodem mee. Dat is zonde want in het ergste geval blijft de bodem zodanig plakken dat je ‘m weg kan gooien. Wat doen we fout? We hebben rijst gebruikt als vulling. Het karameliseren van het blikje melk is overigens wel erg goed gelukt!’

Redactie delicious.: ‘Het probleem wat je beschrijft is inderdaad heel vervelend. Nu is het wel zo dat niet alle ovens gelijk afgesteld zijn. Zelfs de duurste oven kan temperatuurafwijkingen hebben. Het kan zijn dat jullie oven kouder is dan hij aangeeft. Goed voorverwarmen is dan ook heel belangrijk bij het voorbakken van een taartbodem. Je kunt bij Blokker oventhermometers kopen, zodat je kunt zien of de aangegeven temperatuur ook werkelijk zo is.

De chocolade-karameltaartjes op pag. 50 van het decembernummer 2008 zijn hier wel getest en de 10 min. + 5 min. zonder de hulpvulling zouden echt genoeg moeten zijn om ze mooi gaar te krijgen. Maar misschien was het een andere taart. De choco-karameltaart uit het novembernummer, pag. 97, is ook getest en heeft dezelfde baktijden. En ook de citroentaart uit het meinummer 2008, pag. 92, is getest en heeft eigenlijk ook weer bijna dezelfde baktijden (12 min. i.p.v. 10 + 5 zonder hulpvulling). Mocht het zo zijn dat zo’n bodem toch nog niet stevig genoeg is, dan is het handig om hem toch iets langer in de oven te laten, je kunt het voelen aan de rand of het net al iets harder is. Ook moet het deeg dan iets lichtgekleurd zijn. Als steunvulling zijn er bij kookwinkels ook speciale blindbakbonen verkrijgbaar die je keer op keer kunt gebruiken.’