4x zachte Nederlandse kaas: dit zijn de favorieten van kenner Betty Koster

Zo’n 6-7 jaar geleden startten veel ambachtelijke kaasbedrijfjes. Maar kaas maken blijkt lastig en veel afgekeurde kaas belandde in smeltkaas of fondue. Alleen diehards hielden vol en verrijkten de kaaswereld met bijzondere zachte Nederlandse kaas. Kaasspecialist Betty Koster van kaaswinkel l’Amuse geeft je vier van haar favorieten.

Bekijk ook: de ultieme kaasplank, dus kopieer hem vooral

Meer kaas? Bestel ons laatste nummer!

1. Witte van Köning: romige, zachte Nederlandse kaas

Sinds 2015 maakt Christine Wipfler in Zevenaar zachte, romige kaas van rauwe koemelk. Witte van Köning was de eerste kaas van deze ambachtelijke kaasmaker en is nog steeds een paradepaardje.

Het is een witschimmelkaas in de stijl van camembert: heerlijk romig met tonen van stro en paddenstoelen. Te koop bij de ruim gesorteerde kaaswinkel. Voor meer info en verkooppunten: boerderijkoning.nl

2. Nederlandse kaas in Italiaanse stijl: Colosso

ICT-er Rutger Pekelharing ging na zijn pensioen in de leer bij een Italiaanse kaasmaker. Nu maakt hij in NL met zijn vrouw kaas in Italiaanse stijl. Zijn Oudwijker koe- en buffelmelkkazen kunnen wedijveren met de beste uit Italië!

Colosso is blauwschimmelkaas van buffelmelk uit Heusden, gemaakt in wielen van 12 kilo. Heel smeuïg, fondantachtig en met complexe, iets zilte, botersmaak met tonen van laurier, drop en stal. Te koop bij de goed gesorteerde kaaswinkel. Meer info en verkooppunten: oudwijker.nl

3. Het Fransje

Zachte, ronde witschimmelkaas die op een Franse ambachtelijke manier wordt gemaakt door kaasmaker Mathilde van Otterloo. De zachte Nederlandse kaas is van biologische melk van blaarkopkoeien die grazen op kruidenrijk gras. Dat levert smaakvolle, romige en toch frisse kaasjes op.

Fransje heeft een zuurtje en iets krijtige textuur. Wat blauwschimmel op de korst geeft nóg meer complexiteit. Te koop bij de ruim gesorteerde kaaswinkel. Info en verkoop: mathildeskaas.nl

4. Geitenkaas van Doetie

Doetie Trinks maakt kaas van de melk van haar 70 geiten. Zij gebruikt geen industriële fermenten maar vertrouwt op de natuurlijke micro-organismen in de rauwe melk. Het stremsel komt van de maagjes van de eigen bokjes.

Dit betekent dat de kaasjes met namen als ‘Swarte Toer’ en ‘Grutte Grize’ altijd net anders smaken. Kies uit milde, zachte tot pittige, iets hardere kaas. Te koop bij de ruim gesorteerde kaaswinkel. Meer info en verkooppunten: doetiesgeiten.nl

Lees ook: smeltkaas! Deze 6 soorten kaas smelten als de beste

Betty Koster zachte, nederlandse kaas
FOTOGRAFIE: ERNIE ENKELAAR