Je staat voor het schap in de supermarkt en twijfelt: margarine of toch roomboter? Beide hebben hun charme, maar hoe zit het met gezondheid en milieu? Tijd om het eens helder op een rijtje te zetten.
Wat is beter voor het milieu?
Roomboter wordt gemaakt van melk en heeft een relatief hoge milieubelasting. Margarine (en halvarine) zijn plantaardig, gemaakt van oliën en vetten. Helaas komt een groot deel van die olie uit palmolie – en daarvoor worden vaak tropische bossen gekapt.
Is margarine zonder palmolie dan de oplossing? Niet echt. Palmolie is namelijk superefficiënt. Andere vetrijke gewassen zoals kokosolie of karitéboter vragen veel meer land. Gelukkig gebruiken grote Nederlandse bedrijven, zoals Unilever en Ahold, steeds vaker duurzamere palmolie in hun margarine.
En wat is beter voor jou?
Margarine en roomboter bevatten allebei zo’n 80% vet. Dierlijk vet (zoals in roomboter) is meestal verzadigd, plantaardig vet (zoals olie in margarine) is vaak onverzadigd – en dus gezonder.
Maar let op: palmolie – een belangrijk ingrediënt in veel margarines – bestaat juist grotendeels uit verzadigd vet. Zo bevat harde plantaardige margarine ongeveer 35% verzadigd vet. Ter vergelijking: roomboter zit op 60%.
De gezondste keuze? Zachte margarine in een kuipje. Die bevat slechts 15% verzadigd vet én krijgt een extra boost met toegevoegde vitamine A en D.
Toch liever roomboter? Kan ook. Volgens de Gezondheidsraad is er geen bewijs dat verzadigd vet uit zuivel ongezond is.
Dus: kies je voor milieu, dan zit je goed met margarine. Voor je gezondheid? Dan vooral de zachte variant. Maar genieten van roomboter mag ook best – als je het met mate doet.