dit 2 ingrediënten drankje wint aan populariteit – ook buiten Spanje

Mix het ene ingrediënt met het andere in een mooi glas, en warempel, de smaak is zoveel verbluffender dan de som der delen! Dát is de Spaanse zomerhit tinto de verano: een sprankelende sangria, maar dan met maar twee ingrediënten, en minstens zo lekker!

3x de lekkerste sangria (inclusief no alcohol variant)

Bij delicious. zijn we altijd op zoek naar zomerdrankjes die simpel genoeg zijn om op de redactie te maken, en spetterend genoeg om onze smaakpapillen te bevredigen.

Zo raken we maar niet uitgekeken op de amabrusco van Janneke of de verfrissende Lillet spritz (scheutje Lillet, scheutje bruiswijn) van onze culinair redacteur Liselore. Dat gezegd hebbende, mag er altijd een nieuwe cocktail bij!

Tinto de verano, vertel me meer!

Deze geliefde Spaanse cocktail betekent ‘rode zomerwijn’ dus je snapt dat de zomer niet kan beginnen voordat je er een geproefd hebt! Waar je bij andere cocktails een hele gereedschapskist aan shakers en siropen nodig hebt, is de tinto verano krachtig in zijn eenvoud.

Simpelweg is het een mix van rode wijn met een citrusachtige soda zoals 7Up of een Sanpellegrino Limonata.

Uiteraard serveer je de rode wijn ijs- en ijskoud en wil je een bubbelende soda om het mee af te toppen, zodat er allerlei lekkere belletjes omhoog glijden in je glas en openspatten net voordat je een slokje neemt: zo proef je de tinto de verano in zijn volle glorie!

Hoe maak je een tinto de verano?

Begin met het kiezen van de juiste wijn. Spanjaarden zijn lokale puristen en gaan uiteraard voor een van hun eigen zonovergoten, tikje logge wijnen met robuuste tannines en getoast eiken waardoor je na een tweede glas rijpt bent voor de siësta – in een hangmat als het even kan.

Denk aan tempranillo, garnacha of monastrell druiven. Maar weet dat de keuze aan jou is! Een rosé zou ook zo verkeerd nog niet zijn. Kies in ieder geval een fles die je ook zonder de soda in één teug zou willen opslokken.

Schenk de gekozen – en het liefst gekoelde – rode wijn uit over een glas met ijs en voeg dan een verfrissende soda toe met lekker veel citrusnoten. In Spanje is La Casera erg geliefd, maar als je die niet kunt krijgen werkt 7Up, Sprite of de Italiaanse Sanpellegrino Limonata ook hartstikke goed. Nu ben je klaar: ijs, rode wijn en een blikje soda is alles wat je nodig hebt.

Maak een eigen versie

Hoewel de klassieke tinto verano al een fantastische cocktail is op zichzelf, is er natuurlijk altijd ruimte voor een moderne interpretatie. Voeg bijvoorbeeld een kneepje verse citroen of limonesap toe, of maak een simpele citrussiroop.

Wil je een kruidige laag toevoegen, schenk dan gerust wat vermouth bij de tinto de verano. Met deze Spaanse zomercocktail krijg je iedereen over de streep!

Lees ook: 10 zomer cocktails om van te nippen

tinto verano
UNSPLASH