bakkers klaar? dit zijn de technische opdrachten van Heel Holland Bakt 2024

Het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt is weer begonnen. Elke zondag zitten wij weer braaf voor de tv om te kijken hoe de bakkers in de tent er dit seizoen van af gaan brengen. Gelukkig staan alle technische opdrachten van Heel Holland Bakt al op de website zodat je ook zelf aan de slag kan.

Bakkers klaar, bakken maar!

Eerst nog even lezen over de vorige winnaars? álle Heel Holland Bakt winnaars op een rij + dit doen ze nu

En psst… Vergeet ook niet onze special rond Zoet te bestellen. Lees er hier meer over.

De technische opdrachten van dit seizoen van Heel Holland Bakt

Een van onze favoriete onderdelen is de technische opdracht. Tijdens deze ronde maken de amateurbakkers een voor hen onbekend recept met minimale instructies. Gelukkig hoef je zelf niet te staan zweten in de tent.

We hebben een aantal recepten al voor je verzameld zodat je zelf ook kunt gaan bakken (en wellicht oefenen voor een volgend seizoen?).

Bokkenpootjes

In aflevering 2 gaan de bakkers aan de slag met bokkenpootjes. Zonder instructies zijn ze nog best moeilijk om te bakken, want het is natuurlijk niet iets wat je ieder weekend bakt. Gelukkig heeft Rutger (winnaar van het eerste seizoen) het recept heel duidelijk opgeschreven zodat je kunt oefenen met deze klassieker.

Rutger bakt: bokkenpootjes met koffieganache
Rutger bakt voor delicious. bokkenpootjes met koffieganache: “Voor mij zijn bokkenpootjes een soort Nederlandse macarons; met de vulling kun je eindeloos variëren.”
naar recept
bokkenpoot - delicious

Bagels

In aflevering 4 is het thema in de tent: Amerika. De technische opdracht is dan ook een echte bagel. Deze klassieker maak je net even anders dan een gewoon broodje.

bagels met rogge en knoflook
Dit ringvormige broodje komt oorspronkelijk uit de Joodse keuken. Bagels worden eerst gekookt en daarna pas gebakken. Zo krijgen ze hun unieke structuur.
naar recept
bagels met rogge

Bakje met huzarensalade

Klassiek is het thema van aflevering 5. Naast een Limburgse vlaai gaan de bakkers aan de slag met bladerdeeg bakjes met huzarensalade. Hoewel die bakjes van bladerdeeg natuurlijk de echte bak-uitdaging zijn, is het natuurlijk minstens zo belangrijk dat de huzarensalade goed is.

Gelukkig hebben wij daar het beste recept voor van restaurant Rijsel. Dan kom je misschien zelfs weg met kant-en-klare bladerdeeg bakjes, maar laat dat Robèrt maar niet horen.

huzarensalade van Rijsel
Iwan Driessen: 'Ik weet nog goed dat ik dit bij Restaurant Le Hollandais at toen ze net open waren en ik er nog niet werkte. Ik zat met een andere chef aan de bar om een glas wijn te drinken en Adriaan, de chef, zette een bord voor onze neus met daarop huzarensalade van ossenstaart, een mooie bol ervan overgoten met mayonaise en gegarneerd met ingelegde ui en blaadjes kropsla. Hemels was het. Jaren later heb ik het recept pas ‘gepikt’ en bij Rijsel op de kaart gezet. Met een half ei erop en een iets truttige opmaak, want dat hoort er een beetje bij.'
Het recept is afkomstig uit het boek Rijsel van Iwan Driessen, Pieter Smits en Stephanie Lücken.
naar recept
huzarensalade recept rijsel

Karamelslofjes

De bakkers die aflevering 6 halen, maken tijdens de technische opdracht karamelslofjes. Voor het exacte recept zul je op de site van Heel Holland Bakt moeten kijken (of gewoon heel goed opletten tijdens de opdracht). Of begin gewoon vast met oefenen voor de perfecte sloffenbodem.

Het recept voor de perfecte sloffenbodem
Het recept voor de perfecte sloffenbodem van Rutger Bakt.
naar recept
Rutger bakt sloffendeeg - delicious
bokkenpoot - delicious