álle Heel Holland Bakt winnaars op een rij + dit doen ze nu

Na elf seizoenen is Heel Holland Bakt nog altijd onverminderd populair, met vorig jaar pieken van bijna 3 miljoen kijkers. Het doet je denken: wie zijn alle Heel Holland Bakt winnaars ook alweer? En wat doen ze vandaag de dag?

We gingen op zoek naar antwoorden. Hieronder vind je alle winnaars op een rij.

Wat doen de Heel Holland Bakt winnaars nu?


Winnaar Heel Holland Bakt seizoen 1: Rutger van den Broek

Onze eigen delicious.columnist Rutger Bakt is inmiddels een begrip in de wereld van het bakken. Het is alweer 10 (!) jaar geleden dat hij werd uitgeroepen tot beste thuisbakker van Nederland. Na de winst zei hij al snel zijn baan in het ziekenhuis op en besloot fulltime te gaan bakken. Met succes. Inmiddels heeft Rutger elf boeken geschreven. Zijn nieuwste is De Toetjesbijbel. In delicious. vind je ook regelmatig zijn recepten:

Rutger Bakt cursussen

Wil je meer leren over bakken van the man himself?

Op deliciousacademy.nl vind je online cursussen van Rutger, zoals die over macarons, zoete broodjes of sloffen. Bekijk hier het aanbod.


Seizoen 2 Heel Holland Bakt winnaar: Menno de Koning

Menno de Koning won de tweede editie van Heel Holland Bakt. Inmiddels gaat de thuisbakker zonder baard door het leven én heeft hij een carrièreswitch gemaakt. Na zijn deelname aan het programma schreef hij twee kookboeken: Bakken met Menno en Menno’s superheroes kookboek. In 2016 kreeg hij te maken met een burn-out, zo schrijft BN de Stem. Het was aanleiding om iets compleet anders te gaan doen. Op LinkedIn schreef Menno onlangs: ‘Ik won Heel Holland Bakt in 2014, maar liep mezelf daarna compleet voorbij. Via een competentietest en omscholingstraject kwam ik jaren later uit bij mijn roeping: werken in de zorg. Ik sta nu veel positiever in het leven!’


Seizoen 3: Sarena Solari

De van origine Italiaanse Sarena Solari won de derde editie van Heel Holland Bakt. Ze bracht Het Italiaanse bakboek van Sarena uit en ging culinaire tripjes naar Italië organiseren. Mocht je met Sarena op reis willen, helaas: daar is ze inmiddels mee gestopt. Met een goede reden overigens: om haar eigen kookstudio te realiseren. In het Drentse Ees kun je workshops bij haar volgen, bijvoorbeeld bonbons maken of kleine taartjes.


Seizoen 4: Annemarie Pronk

Bakken doet Annemarie – winnaar van seizoen 4 Heel Holland Bakt – tegenwoordig vooral voor zichzelf. En voor de gasten van haar bed and breakfast. Nadat ze HHB won bracht ze het boek Heel Holland Bakt met Annemarie uit en gaf ze workshops naast haar werk bij het Leger des Heils. Tegen Omroep West vertelt ze dat het geven van workshops ‘heel leuk vond om te doen, maar het enorm veel energie kostte.’, terwijl het niet heel goed betaalt. Inmiddels is ook zij van baan geswitcht en staat ze vandaag de dag voor de klas.


Winnaar Heel Holland Bakt seizoen 5: Hans Spitsbaard

Hans Spitsbaard was 23 jaar toen hij het vijfde seizoen van Heel Holland Bakt won. Vervolgens ging hij in de leer bij Robèrt van Beckhoven en patisserie de Rouw. Op dit moment heeft hij zijn eigen keuken bij een ijssalon in Ede, zo schrijft Edestad.nl. ‘Ik kwam hier om ijs te leren maken, maar aan ijs kom ik inmiddels bijna niet meer toe.’


Seizoen 6: Anna Yilmaz

Deze korporaal van de Nederlandse marine wist in 2019 de jury te overtuigen van haar bakkunsten. Anna zei al snel haar baan op en startte haar eigen, ruime bakkerszaak in hartje Amersfoort. Haar Nederlands-Turkse roots zijn hier ook terug te vinden, zoals in een croissant met baklava-vulling. Afgelopen oktober luidde ze de noodklok in een interview met het AD. Door de stijgende energieprijzen had ze continu ‘een gevoel van paniek. ‘Ook omdat je weet dat de energierekening volgende maand weer enorm hoog is. Ik heb geen buffer, want ik ben pas vorig jaar begonnen, midden in coronatijd.’ In de krant riep ze de overheid op om bakkers te steunen. Iedere woensdag tot en met zaterdag kun je in haar zaak terecht.


Seizoen 7: Anouk Glaudemans

Anouk Glaudemans won in 2020 Heel Holland Bakt. Sindsdien schreef ze drie HHB-boeken: Heel Holland Bakt Kinderbakboek Seizoen 2Heel Holland Bakt voor Jou en Heel Holland Bakt Thuis. Vandaag de dag geeft ze (online) workshops, denk bijvoorbeeld aan sloffendeeg of Italiaanse meringue.


Seizoen 8: Elizabeth Lopez

Elizabeth Lopez ging er in 2021 met de felbegeerde prijs vandoor en gaf het seizoen een Arubaans tintje met ingrediënten als ananas, rum en hibiscus. Na haar winst werd ze ontslagen door het ziekenhuis waar ze werkte, zo vertelt ze tegen Caribisch Netwerk. Het was een extra motivatie om haar eigen bedrijf rond het bakken te starten. Ze schreef het bakboek Heel Holland Bakt voor elkaar. Eerder werd ze uitgeroepen tot culturele ambassadeur van Aruba in Nederland en presenteerde regelmatig Bak Mee met Max op Omroep Max.


Seizoen 9: Enzo Pérès-Labourdette

Enzo Pérès-Labourdette won vorig jaar de finale van Heel Holland Bakt 2022. En daarmee was-ie de eerste plantaardige bakker die de winst binnensleepte. Hij werd vaak geprezen vanwege zijn lef om nieuwe technieken te proberen. Oorspronkelijk komt Enzo uit Frankrijk en kwam op zijn zevende naar Nederland. In het dagelijks leven is hij kunstenaar en illustreert kinderboeken. Zijn veganistische bakboek moet in het voorjaar van 2024 verschijnen. ‘Maar ik heb nog veel meer ideeën,’ vertelde hij enthousiast tegen ANP na de winst. ‘Bijvoorbeeld voor geïllustreerde kinderbakboeken. Of misschien een high tea-boek. Dus ik denk dat het er misschien wel meer gaan worden op den duur.’

Enzo in delicious. magazine

In het komende nummer van delicious. (april) vind je een paar heerlijke recepten uit het nieuwe kookboek van Enzo! Hou deze pagina in de gaten.


Bakt Seizoen 10 (2023): Mercedes

Mercedes Roggen uit Rotterdam houdt van klassieke, Franse, verfijnde recepten die ze een eigentijdse twist geeft. Ze is pas 26 als ze Heel Holland Bakt wint. Als ze niet druk is met haar werk bij de KNGF Geleidehonden, én even geen taart in de oven heeft staan, kickbokst ze graag. Het liefst bakt ze voor anderen vertelt ze “op zo’n moment vind ik het leuk om uit te pakken, bijvoorbeeld door macarons toe te voegen. Over mijn aardbeienslof kreeg ik ook veel complimenten. Maar er is toch ook gewoon niks lekkerder dan een slof?’

Afgelopen jaar opende Mercedes samen met haar zus een bakkerswinkel in Rotterdam. Die loopt als een tierelier!


Winnaar Heel Holland Bakt Seizoen 11 (2024): Aruna

Lees ook: een kickbokser in de tent? Alles over Mercedes van Heel Holland Bakt!

Foutje gezien in dit artikel? Laat het ons weten via delicious@newskoolmedia.nl

heel holland bakt winnaars jury