rauw koekdeeg en cakebeslag eten? Niet alleen ei maakt het onveilig

Vechten jouw kinderen om het uitlikken van de kom na het bakken van cakes en koekjes? Of snoep je zelf graag rauw koekbeslag? Na het lezen van dit artikel denk je daar voortaan twee keer over na.

Een hapje rauw koekbeslag – oké, misschien eerder vijf lepels vol – is een moeilijk te overtreffen eetervaring. De zacht, kleverige textuur die contrasteert met het geknars van kleine, stevige suikerkristallen tussen je kiezen. Zó lekker!

En dan dat alcohol-achtige aroma van vanille-extract, dat je na elke hap een nieuwe kick geeft. Er is weinig verslavender dan koekbeslag rechtstreeks uit de kom.

Is het wel verstandig om koekbeslag rauw te eten?

Dat je van rauwe eieren ziek kunt worden door een salmonellabesmetting is bekend. Vooral kleine kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en andere kwetsbare groepen kunnen hier flink last van krijgen. Pas na het verhitten van eieren – en dus van koekbeslag – schakel je de salmonellabacterie uit. Toch is dat niet de enige reden om rauw koekbeslag te laten staan.

In Amerika voerde De Centers for Disease Control and Precention (CDC) een aantal jaar geleden een onderzoek uit naar de gevaren van rauw koekbeslag of cakemix. Volgens het rapport zei het merendeel van de mensen dat ze rauw koekbeslag hadden gegeten voordat ze ziek werden. Wat bleek? Niet iedereen had ei toegevoegd aan het beslag, maar wél rauwe bloem.

Gaat het wel om rauwe eieren?

De meeste bloem die je in de supermarkt koopt, is rauw, wat betekent dat het niet is behandeld om ziektekiemen te doden die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken, zoals salmonella en E. coli (de poepbacterie). Daarom raadt ook het Voedingscentrum het af om rauw koekbeslag te eten. Zij baseren hun advies op een onderzoek uit Duitsland, waaruit bleek dat er veel van de E-colibacterie gevonden was in Duits meel.

Dit is natuurlijk geen probleem wanneer je thuis koekjes of cakes bakt, want salmonellakiemen worden gedood wanneer bloem wordt gekookt of gebakken boven een temperatuur van 70°C. Maar blijf voortaan weg van rauw deeg. Althans, als je gezond bent, kun je best wel een klein lepeltje snoepen. In het geval van besmetting ben je hoogstens drie dagen ziek. Dit geldt niet voor bovengenoemde kwetsbare groepen!

Kun je het echt niet weerstaan?

Koop dan een kant-en-klaar koekjesdeeg, gemaakt met gepasteuriseerde eieren en hittebehandelde bloem om bacteriën uit te roeien. Of, maar dit is nog steeds geen waterdichte manier: verhit de bloem in de magnetron voor gebruik en sla de eieren over. De veiligste optie? Koekjes bakken van je koekbeslag:

browniekoekjes met cranberry’s
Supercombi: het krokante van een koekje en het smeuïge van een brownie! De zeezout-vlokken maken het helemaal af.
Maak het deeg 1 dag van tevoren en zet een hele nacht in de koelkast.
naar recept
browniekoekjes met cranberry
haverkoekjes met witte chocolade
Een twist op het klassieke Australische haverkoekje met stukjes witte chocolade. Bak ze niet te lang, zo blijven ze lekker chewy.
naar recept
haverkoekjes met witte chocolade
cranberry-kardamom spiraalkoekjes
Dosia test de lekkerste koekjes van over de hele wereld. Niemand anders dan deze koekjesexpert kan beter heerlijke recepten bedenken. Makkelijk te maken, 100% delicious. en perfect voor (winters) weekend.
naar recept
cranberry-kardemon koekje | delicious

En de klassieker: chocolate chip cookies

koekbeslag rauw eten
Unsplash