BLOG – onmisbaar zoet

Bij delicious. gaat het altijd over lekker eten, no matter what de insteek is! Tijdens de brainstorm voor het powerfoodnummer, bedachten we dat daar natuurlijk ook powerzoet in moest komen: verantwoord zoet – zoet dat mág – zoet waarbij je je na het eten ook nog goed voelt, maar vooral ook powerzoet dat gewoon erg lekker is.

Zoet kan de hele dag, als je maar weet wélk zoet. Met de recepten in het meinummer van delicious. kun je direct aan de slag. Makkelijk te maken, zonder al te veel ingrediënten, al moet je misschien wel eerst even naar de natuurwinkel… Juist voor wie minder suiker wil eten, zijn deze recepten heel geschikt. Ze zijn niet suikervrij, want ook in gedroogd fruit en vers fruit zitten suikers, maar juist door de combinatie van ingrediënten is dit zoet vriendelijk voor je lijf.

Het recept van de granolarepen kreeg ik van onze favoriete kok Marti, die altijd fantastisch kookt tijdens onze Tai Chi trainingen in Amerika. Alleen al voor haar eten wil ik daarheen. Ik heb haar recept iets aangepast zodat het powerproof is, zeg maar verantwoord zoet. Ze gaan gegarandeerd snel op. Zodra je havermout, kokos en vlokken gaat roosteren, ruikt het zo heerlijk, dat geeft al power!

De shake van groente en fruit lijkt een beetje raar met dat koolblad, maar is echt heerlijk. Ik gooi er zelfs vaak een vers biologisch rauw ei (ja, je leest het goed: rauw) door. Dat proef je niet, maar maakt het superromig en vol smaak en je kunt daar zo weer een middag of ochtend op voorruit. Ga als je de shake eenmaal een paar keer hebt gemaakt zelf verder experimenteren met andere smaken en bedenk daarbij dat de smaak het lekkerst is als je zoet, zuur, sappig en romig allemaal combineert in één shake. In mijn tuin staat nu veel daslook – goed om te ontgiften – dus stop ik dat regelmatig in mijn shakes, totdat er weer iets anders groens verschijnt met bijzondere eigenschappen, zoals bijv. munt, zwarte bessenblad, basilicum, dragon en natuurlijk peterselie. Volg het seizoen!

Powerpancakes maak ik graag van amandelmeel, boekweitmeel en amandel- of rijstemelk. Ze hebben veel vezels en geven langzaam hun energie af  i.p.v. snel zoals wit tarwemeel waarvan pannenkoeken meestal worden gemaakt. Deze zijn nu ook glutenvrij en koemelkvrij. Het is overigens ook een fantastisch ontbijt, dat ik ook met pasen op de familiebrunch serveer. En de worteltaart mag daar ook niet ontbreken. Ook supermakkelijk en snel te maken. De palm- of kokossuiker hierin geeft extra smaaksensatie. Je kunt het glazuur weglaten, maar dat laagje is wel erg lekker!!!

 

TEKST TRUDELIES SCHOUTEN | CULINAIR REDACTEUR

 

Powerzoet Trudelies Blog