dit zijn de 10 populairste koekjes ter wereld – met Nederlandse toppers

dit zijn de 10 populairste koekjes ter wereld – met Nederlandse toppers

Koekjes, ze zijn er in alle maten, smaken en zelfs kleuren. En er is altijd wel een goede reden te bedenken om er een te eten.

Dat vinden ze trouwens in de hele wereld want elk land heeft zo zijn eigen specialiteit. Van chocolade tot heel zoet of juist helemaal niet, en van kokosvulling tot koekjes met veel specerijen. Elk land heeft z’n eigen favoriete koekje.

Dat je die allemaal wilt proeven is niet zo gek, en gelukkig is dat voor twee zelfs heel makkelijk te doen want dat zijn namelijk Nederlandse koekjes! We zijn sowieso goed vertegenwoordigd in de top 50, want ook op nummer 34 staat een Nederlandse koek, namelijk de gevulde koek. Op nummer 41 staan onze geliefde Hollandse kruidnoten.

Zin om eens iets anders te proberen? Dit is de top 10 van populairste koekjes wereldwijd. Liever een gezonde variant? Dit zijn 11x gezonde koekjes

1. Makroud el louse

De nummer 1 van de wereld, komt je misschien iets minder bekend voor. Maar hij is zeker het proberen waard. Uit de rijke culinaire tradities van Noord-Afrika komt Makroud el louse, een lekker zoet koekje uit Algerije. Het koekje wordt gemaakt van dadels, griesmeel en bloem en op smaak gebracht met warme kruiden zoals kaneel en anijs. Het wordt vaak gebakken in ronde of diamantvormen, en daarna in olijfolie gefrituurd totdat ‘ie een prachtige gouden kleur heeft. Na het bakken wordt het koekje in honingsiroop gedoopt.

2. Alfajores

Dit zijn de favoriete koekjes van Konining Maxima, ze deelde zelfs ooit op haar verjaardag haar recept. Zoals je zult verwachten komen ze dus ook uit haar geboorteland Argentinië. Alfajores zijn zachte, romige koekjes die bestaan uit twee lagen zandkoek en daarna gevuld zijn met dulce de leche en bedekt met poedersuiker of chocolade.

3. Melomakarona

Deze kleine zachte koekjes komen uit Griekenland. Ze worden gebakken in olijfolie en vervolgens doordrenkt met een heerlijke siroop van honing, suiker, en water. Ze zijn vaak op smaak gebracht met kaneel en kruidnagel en worden rijkelijk bestrooid met gehakte walnoten. In Griekenland serveren ze deze koekjes meestal tijdens de feestdagen.

stroopwafels

4. Stroopwafel

Op nummer 4 staat onze oer-Hollandse stroopwafel. Deze dunne, ronde wafels worden doormidden gesneden en gevuld met een zoete stroopvulling. Ze zijn warm en vers het lekkerst, waardoor de stroop binnenin heerlijk smeuïg wordt. Wie is er niet groot geworden met een verse stroopwafel van de markt?

5. Chocolate chip cookie

De klassieke favoriet onder koekjesliefhebbers, de chocolate chip cookie, is – niet geheel verrassend – een Amerikaans koekje. Met zijn zachte binnenkant en knapperige randen, gevuld met smeltende stukjes chocolade, is dit koekje inmiddels over de hele wereld favoriet. Niet gek dus dat hij hier op nummer 5 staat.

ultieme chewy amerikaanse chocolate chip cookies

6. Scottish shortbread

Uit Schotland komt het beroemde Scottish shortbread (bij ons gewoon bekend als shortbread), een klassiek koekje dat gemaakt is van boter, suiker en bloem. Het resultaat is een bros, boterachtig koekje dat smelt in je mond. Meestal snijd je shortbread in rechthoekige stukken en bestrooi ze je met suiker. Het is een vrij eenvoudig koekje waar veel mee wordt gevarieerd en het wordt ook gebruikt als basis voor andere zoete baksels.

7. Baci di Dama

Baci di Dama betekent ‘kusjes van de dame’ in het Italiaans. Dit zijn kleine Italiaanse koekjes die bestaan uit twee ronde amandelkoekjes gevuld met chocolade. Je maakt ze met gemalen amandelen, suiker en boter, waardoor ze een kruimelige textuur krijgen.

8. Petticoat tails

Nog een populair koekje uit Schotland. De Petticoat Tails zijn boterig koekjes gemaakt van roomboter, suiker en bloem. De naam danken ze de dunne, cirkelvormige vorm die lijkt op een kanten petticoat. Ze zijn rijk en boterig van smaak en versierd met een suikerlaagje.

speculaas deeg

9. Speculaas

Op nummer 9 staat weer een Nederlandse klassieker: speculaas. We hoeven je bijna niks meer uit te leggen over die karakteristieke smaak van speculaaskruiden (een mix van onder andere kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en gember). Niet gek dat het een wereldwijde favoriet is.

dit is hét recept voor het allerlekkerste speculaasdeeg

10. Vanillekipferl

Vanillekipferl betekent ‘vanille halve maantjes’ in het Duits. Maar ze zijn traditioneel Oostenrijkse en worden vaak geserveerd tijdens de kerstperiode. Ze bestaan uit een mix van gemalen amandelen, bloem, boter en suiker, en worden gebakken tot ze licht goudbruin zijn. Na het bakken worden ze in vanillesuiker gerold, waardoor ze een heerlijke vanillesmaak krijgen.

Zelf bakken? 7x Italiaanse koekjes die je blijft maken