In dit lijstje vind je eigenlijk alles om je week éxtra lekker te maken. We hebben een simpel, lekker snel recept (gnocchi traybake), een recept om mee uit te pakken voor gasten (de kip), een simpel dessert (clafoutis!) én twee recepten om lekker te bakken.
Waar snak jij naar deze week? Bekijk de hele lijst hieronder!
5. Gnocchi traybake
De pesto in dit recept is de bom en ook heerlijk door pasta pesto of als dip op de borrelplank!
Eigenlijk zitten we hier een potje te liegen, want er komt niet eens basilicum om de hoek kijken… Je maakt de ‘pesto’ met gekonfijte citroen, parmezaan, amandelen en waterkers. Give it a try, want het is fantastisch fris en hartig tegelijkertijd.
Oja, hadden we al gezegd dat deze traybake in een half uurtje op tafel staat? Ideaal als je thuiskomt na de dinsdag-donderdagdrukte.
4. Kip in parmezaanroomsaus
Dit gerecht bewijst maar weer eens dat je geen 20 ingrediënten nodig hebt om iets verrukkelijks op tafel te zetten. Geef er ook vooral je eigen draai aan, vervang de tomaatjes eens door olijven, kappertjes of ingemaakte citroen, of doe er een snuf chili bij voor meer pit.
3. Chocolade-clafoutis met vijgen en bramen
Clafoutis is in wezen pannenkoekenbeslag dat over fruit is gegoten en in een hete oven wordt gebakken tot het gekaramelliseerd en gestold is. Simpel is een understatement.
Het is een geweldige bestemming voor perfect rijpe bramen en vijgen, maar als je die niet kunt vinden, kun je ook ander fruit gebruiken, zoals kersen (klassieker!), of misschien abrikozen, perziken of frambozen, afhankelijk van het seizoen.
Zet het dessert in de oven terwijl jij opruimt, en tadaaa: binnen 10 minuten is de keuken strakgetrokken en kun je dit dessert weglepelen.
2. Bramenkruimelcake
Yvette van Boven verruilde haar eigen bramenstruik voor wilde bramen – op veilige afstand van haar Ierse tuin – en bakte er een kruimelcake mee.
Want zo’n eigen bramenstruik leek de jackpot (elke zomer jam en taart!), tot Yvette doorkreeg hoe snel die struiken groeien: ‘Iedereen die ooit zelf bramen heeft geplukt, weet het: die écht niet-normale doornen! Het veld wilde bramen bleek een ondoordringbare, gemene bramenoceaan die langzaam de rest van de tuin elke dag verder overspoelde. Harde maatregelen waren nodig. Om ze met de hand te verwijderen, was geen beginnen aan. Dus vroegen we Mad Jack om hulp. Drie volle dagen heeft Mad Jack de boel afgegraven. Dag bramenstruiken, hallo knaller van een nieuw veld.’
‘Het leuke is dat ik ze nog gewoon kan plukken, en we samen, op ons nieuw ontgonnen veld, in de laat-zomerse middagzon kunnen picknicken met scones, bramenjam en bramenkruimelcake met bramenkaramelsaus. En… met het mooiste uitzicht!’
1. Appelschuimtaart
Soms zit je graag letterlijk met de gebakken peren of appels! Want zo smaakt dit fruit het allerlekkerst. Wil je wel even iets anders dan een standaard appeltaart, maak dan deze versie van schuimtaart met appel.
Echt onweerstaanbaar! Bijzonder is dat je de schuimlaag meebakt op de cake. Ook verrassend: lemon myrtle- of verveinepoeder.
Lees ook: meloen, nectarine, bramen! De populairste recepten op Instagram in augustus waren fruitig