Nieuwe worst: lekker of niet?

Chef Joris Bijdendijk (ambassadeur van het culinair erfgoed) en Amsterdamse worstenmakers Brandt & Levie slaan de handen ineen en ontwikkelden samen een droge worst, gemaakt van geitenbokjesvlees. De twee hopen hiermee bij te dragen aan de bekendheid en populariteit van geitenbokjesvlees met als doel: meer geitenvlees op het menu.

Lees hier de column van Joris Bijdendijk: We gaan allemaal aan de Nedertorren!

Geitenbokjes
Omdat geitenbokjes geen melk geven, hebben ze tot nu toe weinig of geen waarde in Nederland. Dit terwijl het stukje vlees een goed alternatief is voor rundvlees, varkensvlees of kip. Geitenvlees heeft ten opzichte van andere vleessoorten een lager vetgehalte, minder verzadigde vetten en is laag in calorieën. Daarnaast bevat geitenvlees veel eiwit, ijzer en linolzuur.

Goatober
Goatober is een internationale campagne die ieder jaar plaatsvindt om aandacht te vragen voor het bokkenprobleem. Want waarom eten we wel geitenkaas of drinken we geitenmelk, maar eten we nauwelijks geitenvlees? Tijdens Goatober wordt het eten van geitenbokvlees gepromoot, om zo verspilling tegen te gaan en steeds meer bokjes op een fijne manier op te laten groeien bij de boer.

De worst – die wordt gemaakt van van geit, goed gehouden Nederlands varken, Colombo kerrie en dragon – is vanaf 2 oktober verkrijgbaar in de winkels en hier online te bestellen.


Joris Bijdendijk en Brandt & Levie bij RIJKS.

Bron & Beeld: Brandt & Levie

worst