nieuw seizoen Keuringsdienst van waarde mét afzwaaiende Teun van de Keuken

Teun van de Keuken is nog een aantal afleveringen te zien in het nieuwe seizoen van ons favoriete onderzoeksprogramma op de Nederlandse buis.

Worden er aapjes gebruikt voor kokosmelk? Waarom is laurier zo duur als het gewoon in het wild groeit in Turkije? Moeten we een pan met anti-aanbaklaag weggooien omwille van onze gezondheid? En klopt het wel wat fabrikanten beweren, of is het een (te) mooi broodjeaapverhaal? Keuringsdienst van waarde beschermt de consument en gaat op onderzoek uit: zo zit het écht. Ook in dit nieuwe seizoen.

Voor het eerst in twintig jaar (ja, zo oud is het programma) is Keuringsdienst van waarde op NPO 1 te zien. In het nieuwe seizoen nemen we afscheid van Teun van de Keuken: ‘Ik heb nog meer te doen voor ik officieel stokoud ben’, schrijft hij in zijn column in de Volkskrant. Hoewel hij met plezier het ‘mooiste televisieprogramma van Nederland’ heeft gepresenteerd is het tijd om uit de comfortzone te stappen.

Afscheid Teun van de Keuken

Teun: ‘Honderden malen stapte ik ’s ochtends in de auto bij een redacteur of cameraman, op weg naar een fabriek. We haalden koffie bij de pomp en we bespraken het interview dat ik zou gaan houden. […] Zo’n interview was een spel van aantrekken en afstoten tussen mij en de fabrieksmensen.’ Rustig beginnen, en dan op het laatst eventueel nog een genadeklap. ‘Dit spel heb ik duizendmaal gespeeld. Met gemak en plezier zou ik er eeuwig mee kunnen doorgaan.’

Waarom dan toch stoppen? Omdat het tijd is voor iets nieuws: meer podcasts – o.a. Etenstijd! samen met Yvette van Boven – en, zo vertelt Teun in de Volkskrant, hij wil (kook)boeken schrijven en nieuwe korte televisieseries of documentaires maken. Niet getreurd, want hij is niet per direct weg, maar presenteert nog een paar laatste aflevering.

Start nieuw seizoen Keuringsdienst van waarde

Onlangs stonden er nieuwe melkpakken in het supermarktschap. Melk van koeien waarbij het kalf langer bij moeder mag blijven. In de eerste aflevering van een nieuw seizoen Keuringsdienst van waarde wordt er onderzocht hoe diervriendelijk dit nieuwe melk-merk nou echt is.

Traditioneel wordt een kalf bij de geboorte direct weggehaald bij de moeder, zodat de melk direct richting de fabriek kan stromen. De keuringsdienst gaat op bezoek bij de melkboer om met eigen ogen te zien wat het verschil is tussen deze twee manieren van boeren.

Aflevering 1 – Dinsdag 14 februari, 20:34 op NPO 1
Bekijk de aflevering hier live, of kijk de uitzending terug.

BEELD: KEURINGSDIENST VAN WAARDE

keuringsdienst-van-waarde