Nieuwe Netflix-favoriet: Salt fat acid heat

Zout, zuur, vet & hitte
De Amerikaanse Samin Nosrat leverde niet alleen een fantastisch kookboek af, maar ook onze nieuwe Netflix-lieveling: Salt fat acid heat. Vanaf het eerste tot het laatste moment zaten we aan de buis gekluisterd. Slapeloze nachten en vierkante ogen, dus, maar man, wat een geweldige serie.

Wie is Samin Nosrat?
Samin Nosrat is chef-kok en culinair journalist. Na een etentje bij het beroemde restaurant Chez Panisse van Alice Waters in Californië wilde ze maar één ding: er in de keuken staan. En dat mocht! Haar gloednieuwe culinaire loopbaan bracht haar niet alleen een job, maar ook een column in The New York Times. Ook werkte ze samen met beroemdheid Michael Pollan in Netflix-serie Cooked (ook een aanrader!). Lang werkte ze aan de kookbijbel Salt fat acid heat die april 2017 verscheen en in 2018 in het Nederlands werd vertaald. Het boek werd een enorme hit. Iedereen die ertoe doet in de culinaire wereld – van Nigella Lawson tot Yotam Ottolenghi – was laaiend enthousiast en in no time stond het boek op de bestsellerslijst. En: last but not least: sinds oktober 2018 heeft Samin haar eigen Netflix-serie: Salt Fat Acid Heat.

De serie
Zowel de Netflix-serie als het boek Zout Vet Zuur Hitte gaat over een simpel, maar revolutionair idee. Als je het gebruik van de elementen zout, zuur, vet en hitte onder de knie hebt, kun je élk gerecht heerlijk bereiden. Sinds oktober smullen we van de Netflix-serie Salt fat acid heat. Bijzonder hieraan is dat het niet draait om mooie beelden en de passie van de makers (zoals bij een serie als Chef’s Table), maar dat je de essentie van koken leert begrijpen. Op een speelse, vermakelijke manier. Bekijk hier de trailer!

De 4 elementen waar het allemaal om draait
Zout – verbetert de smaak
Vet – zorgt voor smaak en textuur
Zuur – brengt balans aan in de smaak
Hitte – bepaalt de textuur

Het boek
In het boek vertelt Samin over haar reis van culinaire beginneling naar prijswinnend chef-kok. Het bevat 100 essentiële recepten en vele variaties waarmee je de lessen in de praktijk kunt brengen. Uitgebalanceerde vinaigrettes, perfect gekaramelliseerde groenten, hemels zacht stoofvlees, luchtig gebak. Zout, vet, zuur en hitte… een regelrechte klassieker!
Wendy MacNaughton, een New York Times illustrator en cartoonist, maakte de 150 illustraties en infographics voor het boek.

Zout zuur vet en hitte, Uitgeverij Spectrum, € 35, ISBN 978 9000 360 017

TEKST MARION DE BOER (BRONNEN NETFLIX EN BOL.COM)