De 5 leukste foodfestivals in Europa

De maand oktober zit bomvol leuke foodfestivals die je als echte ‘foodie’ niet wilt missen. Van een bijzonder kastanjefestival in Italië tot verse truffels uit de bossen van Kroatië: deze foodfestivals in Europa mag je écht niet missen deze herfst.

1. Csabai Sausage Festi
Békéscabe, Hongarije, 19-22 oktober
Worstliefhebbers opgelet: dit festival staat volledig in het teken van de Hongaarse worst. In Hongarije kunnen ze dat wel, worsten maken. Vooral in Békéscaba, waar dit festival plaatsvindt. Ze maken daar de zogenaamde csabaisausages, een pittig worstje gevuld met paprika. Op het festival kun je ook meedoen aan verschillende proeverijen en kookwedstrijden. Aanrader!

2. So Good Festival
Bordeaux, Frankrijk, 16-18 november
Bordeaux heeft naast geweldige wijn ook heerlijke oesters, safraan, paddenstoelen, macarons en de Dunes Blanches – je weet wel die kleine soesjes gevuld met zachte room. Ook staan er locale chefs om je allerlei ambachtelijke lekkernijen te laten proeven. Denk dan aan Franse kazen, worst, wijn en knapperige croustades. Genoeg reden dus om dit foodfestival een bezoekje te brengen. En als je er toch bent bezoek dan ook het spectaculaire wijnmuseum La Cité du Vin.

3. Truffle festival

Istria, Kroatië, 20-21 oktober
Als je in Kroatië bent zul je merken dat het land een rijke culinaire traditie heeft, met invloeden vanuit heel Europa zoals Italië, Griekenland en Turkije. Uit het Noorden van Kroatië komen heel wat gastronomische pareltjes: asperges, prosciutto, octopus, sardientjes, maar ook truffels zijn hier populair. Zó populair dat ze er een speciaal festival aan wijden. Elk najaar (van september tot november) zoeken speciaal geschoolde truffeljagers naar de allerbeste truffels in de bossen van Motovun en Buzet. Het zal je dan ook niet verbazen dat de lokale delicatessen -zoals truffelpasta en truffel ijs – erg geliefd zijn bij zowel de locals als toeristen.

4. Chilli Festival
Espelette, Frankrijk, 27-28 Oktober
Dit jaarlijkse festival is all about de Espelette peper. Dit pepertje komt eigenlijk uit Mexico, maar in de 16e eeuw werd ‘ie geïntroduceerd in Frankrijk. In de plaats Espellete wordt de peper, tijdens dit festival, traditioneel buiten gehangen in rista’s om te drogen. Wanneer de pepers droog zijn worden ze vermalen tot poeder. Door de milde scherpte en heerlijke aroma wordt de Espelette peper veel gebruikt in de Baskische keuken. Dé lokale specialiteit die je geproefd moet hebben is pipérade: gesmoorde pepertjes met ei, tomaten en ui.

5. National Chestnut Festival
fresh chestnuts - delicious

Cuneo, Italië, 19-21 oktober
De kastanje mag dan het meest belangrijke ingrediënt op dit foodfestival zijn, er wordt ook aandacht besteed aan andere Italiaanse streekproducten zoals polenta, crêpes en ravioli. Je eet de kastanjes vers geroosterd zó uit de pan of -en dit moet je echt proberen- een marron glacé (zoete gekonfijte kastanjes).

Beeld: iStock / The Guardian