Nu de lente weer is aangebroken en de zon zo lekker door je keukenraam schijnt, staat er een spotlight op je keuken. En ai, dan blijkt-ie in veel gevallen toch behoorlijk smerig. Tijd voor een lenteschoonmaak van je keuken.
Wat wil je! Na maanden van stoofpotjes, soep pureren en binnen eten ontstaat er als vanzelf een vies laagje op de meest onmogelijke plekken. Geen idee waar je moet beginnen met schoonmaken? Onderstaande lijst helpt je op weg.
Op weg. Dat wil zeggen dat je niet in één keer deze hele checklist ‘lenteschoonmaak keuken’ moet afvinken. Geniet liever tussendoor even van de zon, als-ie zich laat zien.
A – Afvalbak
Daar beneden, op de bodem van je afvalbak zitten vast wat resten. Of wat dacht je in die vervelende schanieren?
B – Bakvormen en -platen
Tip: met een glaskrabber haal je ingebakken plekken vrij makkelijk weg.
D – Die onmogelijke hoekjes en gaten
We noemen: de plinten, stof dat zich verzamelt op een tegelrandje of de vetophoping op de knoppen van je oven.
E – Elektrische snoeren
Haal er even een doekje langs en sta verstelt van hoe vies deze snoeren worden.
F – Flessen
Staan er vaak flessen olie op je aanrecht? Dit is het moment om je even af te nemen zodat je de komende weken geen olie-kringen meer achterlaat.
G – Gootsteen
Geef ‘m een goede schrobsessie.
H – Huishoudelijke apparaten
Geef je koffieautomaat en waterkoker een ontkalksesssie en ontdoe je broodrooster van kruimels. Welke apparaten staan er nog meer op je aanrecht? En vergeet ook het tosti-ijzer achterin de kast niet.
K – Koelkast
Wanneer heb je de koelkast voor het laatst schoongemaakt? Tijd om hem leeg te halen en hem grondig te reinigen.
L – Lades en keukenkastjes
Haal alles leeg en neem alle plankjes af.
M – Magnetron
Mocht je ‘m hebben: dit is het moment om ‘m te ontdoen van al die spetters.
N – Niet zichtbare plekken
Onder je apparaten en bovenop keukenkastjes: je komt er liever niet, maar ja: ook daar hoopt zich een vettig stoflaagje op.
O – Oven
Tijd voor bakingsoda en citroen.
P – Potten en pannen
Natuurlijk was jij je potten en pannen af nadat je ze hebt gebruikt. Toch is een grondige inspectie geen verkeerd plan. Hoe schoon zijn de handvatten van je koekenpannen bijvoorbeeld?
Q – Quooker of andere kokend water kraan
Ontkalk het zeefje aan het uiteinde van de kraan en check of de antikalkfilter aan vervanging toe is. Meestal wordt aangeraden om deze eens in de vijf jaar te vervangen. Woon je in een regio met een hoge waterhardheid? Dan is het misschien slim om dit al eerder te doen. Lees je even goed in welke filter je nodig hebt voor jouw kraan.
R – Rommellade & Ramen
Moet je tijdens het koken even wachten tot – we noemen even wat – het water kookt? Dit is het ideale moment om je rommellade op te ruimen. Wat kan weg en wat moet blijven?
En: vergeet niet de ramen te lappen, zodat je schoongemaakte keuken écht kan shinen.
S – Snijplanken
Houten snijplanken knappen op van een grondige schrobsessie en een oliebehandeling.
T – Textiel
Denk naast je tafelkleed ook eens aan je keukenshort, pannenlappen en placemats.
V – Vloeren
Een inkoppertje natuurlijk!
W – vaatWasser
Maak alle rubbers schoon, de sproeiarmen en filters.
X – Experation dates, ofwel: houdbaarheidsdatums checken
Controleer de tht-data op de producten in je voorraadkast. En ja, kruiden en specerijen gaan niet zo snel over de datum. Wel kunnen ze hun smaak verliezen.
Z – De Z van Zo is het wel genoeg met de lenteschoonmaak van je keuken
Tijd voor een drankje in de zon!