koken zonder gas? wij geven je tips

Koken zonder gas lijkt een behoorlijke kluif, zeker wanneer je niet anders gewend bent. Maar het moment dat we met zijn allen elektrisch gaan koken komt steeds dichterbij. Wij geven je tips!

We hebben al eerder zo’n grote verandering van hittebron doorgemaakt. In het begin van de 20ste eeuw gebruikten we massaal hout en kool om onze maaltijden te bereiden. Die tijd ligt inmiddels ver achter ons, dus kunnen we wel weer een nieuwe stap gebruiken. Tijd om de fossiele brandstoffen vaarwel te zeggen.

Stap over van gas naar…

Hoe maak je de stap van koken op gas naar een elektrisch fornuis of een inductiekookplaat? Welke andere trucs zijn er om minder gas te gebruiken in de keuken? We geven je wat handige tips.

Inductie, elektrisch en keramisch 

Ga je verbouwen, heb je een stukje budget over of gewoon zin in een hobbyproject? Dan is de overstap van een gasfornuis naar een inductie-, elektrische- of keramische kookplaat de beste optie. Op die manier maak je de meeste impact.

Denk er wel aan dat je een deel van je huidige pannenarsenaal wellicht moet vervangen: deze werken niet allemaal op de genoemde kookplaten of zijn wel geschikt, maar door intensief gebruik niet langer goed voor de nieuwe hittebron. 

Oven en magnetron

Je zou ze bijna over het hoofd zien, omdat ze waarschijnlijk al onderdeel uitmaken van jouw keukenopstelling. Magnetrons zijn perfect om vloeibare massa’s zoals soep en warme dranken (zei er iemand glühwein?) in op te warmen, maar ook kleinere gerechten zoals restjes en kant-en-klare maaltijden doen het goed. Of wat dacht je van chocolade smelten in de magnetron?

Wil je een gerecht lange tijd laten garen of meerdere bereidingen tegelijk maken? De oven leent zich daar super goed voor. Stoofgerechten hoeven niet op het fornuis, ze kunnen ook prima in de oven!

Ga je voor gerechten met verschillende bereidingstijden? Plaats dan eerst het gerecht in de oven dat het langst moet en plaats daarna de andere gerechten er op het juiste moment bij. Op die manier heb jij je handen vrij en kun je vast de keuken opruimen, tafeldekken of vast een serie op Netflix uitkiezen. 

Ecostoof 

De kans is groot dat je deze zachte krachtpatser nog niet kent. Het is echter niks nieuws: de ecostoof bestaat al járen en is nog steeds een daverend succes. Vroeger gebruikte men een hooikist om een warme pan vol heerlijk eten gedurende lange tijd verder te laten garen. Een ecostoof is de hooikist in een hip jasje: een zak van natuurlijke materialen, waardoor je naast gas ook geen elektriciteit nodig hebt – alleen voor het beginstadium. 

Het werkt zo: je stopt alle ingrediënten in een stoofpan, verwarmt deze kort en daarna plaats je de pan in de ecostoof. Door de isolerende werking blijft de temperatuur lange tijd stabiel en zo gaart het gerecht verder. Je gebruikt dus bijna geen gas of elektriciteit én het gerecht kan niet aanbranden. Zo heb je alle tijd om andere leuke dingen te doen en bij thuiskomst is je gerecht klaar. 

Slowcooker of pressure cooker 

De werking van de ecostoof kun je ook op elektrische wijze nabootsen in een slowcooker of pressure cooker. Een slowcooker is een stoofpan die aan stroom verbonden is, waardoor je super makkelijk lekker kunt stoven zonder er omkijken naar te hebben.

De meeste slowcookers hebben ook een timer: hierdoor kun je de start en het einde van de bereiding precies zo timen als je zelf prettig vindt. Daarnaast zijn er veel cookers met een warmhoudfunctie: je maaltijd is dus altijd ready to eat.

Een pressure cooker doet hetzelfde als een slowcooker, maar dan in minder tijd. Omdat de pan van de cooker onder druk wordt gezet, worden ingrediënten zoals stug vlees in korte tijd mals. Pressure cookers zijn gemiddeld wel iets duurder dan slowcookers, omdat er gebruik gemaakt wordt van complexere technologie. Zo moet de pan vergrendeld worden, om ongelukken door de hoge druk in de pan te voorkomen. 

Elektrische barbecue & kamado barbecue 

Koken hoeft natuurlijk niet per se binnen te gebeuren en voor die optie is de elektrische barbecue een uitkomst. De barbecue geeft verder geen kenmerkende smaak, het grootste verschil zit hem echt in het buiten kunnen koken. 

Liever wel kunnen proeven dat je buiten hebt gekookt? Dan is een zuinige houtskool barbecue een goede optie. Want soms… Soms wil je gewoon graag met vuur werken. Vlammen voelen, vuur zien, die zalige rooklucht opsnuiven. Hoewel hout en houtskool ook niet de meeste duurzame vormen van brandstof zijn, zijn er gelukkig barbecues die erg zuinig omgaan met energie. 

Kamado barbecues zoals de Big Green Egg of The Basterd zijn hier goede voorbeelden van. Doordat zo’n barbecue uit hoogwaardig keramiek bestaat, blijft de warmte in de barbecue gevangen, net als bij een oven. De hitte is nauwkeurig te reguleren en garen kan op zeer lage temperaturen. Ook kun je er producten zoals vlees en vis in roken, waardoor het langer houdbaar is. 

Airfryer 

Last but not least: de tool die niet meer weg te denken is. Wat zouden we zonder deze heteluchtfriteuse moeten? Of je nou een hele kip wilt bereiden, een bescheiden portie friet of juist een taart: de airfryer kan het allemaal. 

Koken met andere energiebronnen dan gas is dus eigenlijk best makkelijk. Daarnaast is het niet alleen beter voor onze planeet: het is ook schoner, veiliger en sneller!