chef Joris Bijdendijk: ‘Een koffieproeverij verleidt al je zintuigen’

Koffie lijkt de gewoonste zaak van de wereld, maar als je je erin verdiept blijkt niets minder waar. Er is een groot verschil tussen koffie en koffie, vindt ook sterrenchef Joris Bijdendijk – van restaurant Rijks en Wils Bakery Café. Hij weet er alles van. Dé man dus om een L’OR koffieproeverij van te krijgen.

KOFFIEBONEN ZIJN GEEN BONEN

Joris: ‘Wist je dat er meer dan 60 koffiesoorten zijn? De smaken van koffie zijn talrijk. Eerst gaan we echt koffie proeven. Eigenlijk is de koffieboon geen boon, maar een pit die in de binnenkant van de koffiebes groeit. Na de oogst wordt de bes gepeld en houd je de pit over, ofwel de koffieboon. Voor koffie maken heb je een heel ‘mengpaneel’ dat de uiteindelijke smaak bepaalt. Globaal zijn er drie belangrijke smaak bepalers.’

HERKOMST & FERMENTATIE

Joris: ‘Ten eerste is dat de koffieboon, de herkomst en de fermentatie. De twee meest voorkomende koffiebonen zijn arabica en robusta, die nogal verschillen in smaak. Dit komt door het klimaat waarin en de hoogte waarop de koffieplanten worden verbouwd. Hoe kouder, hoe zoetiger en fruitiger de koffiesmaak. Terwijl een warmer klimaat juist vaak voor een wat meer bittere smaak zorgt.

Ten tweede is de verwerking van de koffieboon smaakbepalend. Groene koffiebonen hebben van zichzelf weinig smaak, daarom worden ze gebrand. Tijdens dit brandproces verandert de kleuren komen er belangrijke smaak- en geurstoffen vrij. De brandtijd, de snelheid waarmee de temperatuur in de brander oploopt en de maximumtemperatuur bepalen ook het uiteindelijke smaakprofiel van de koffie.

Ook de manier van koffiezetten is belangrijk. Hoeveel water gebruik je en hoelang blijft de koffie in contact met het water? En last but not least is ook de maling belangrijk. Hoe grover de maling, hoe zuurder de smaak en hoe fijner de maling, hoe bitterder de smaak.’

KOFFIEPROEVERIJ

Tijdens een koffietasting proef je van licht naar donker. Worden koffiebonen donker geroosterd, dan krijgen ze een krachtige spicy chocolade-achtige smaak. Worden ze licht gebrand, dan wordt de koffie fruitiger en kruidiger. Proeven begint bij het ruiken van versgemalen koffiebonen.

Joris: ‘Inhaleer de geur diep. Je mond kan vijfsmaken onderscheiden, maar je neus kan wel een biljoen aroma’s aan.’ In L’OR Lungo Elegante, gemaakt met een koffiecapsule, proef je frisse, donkere bosvruchten. Een stijlvolle koffie met een lichtere roasting en zijdezachte smaken. De tweede: L’OR Lungo Estremo is met zijn spannende blend van rood fruit en een vleugje zachte vanille een stuk stoerder. Je proeft een geroosterde, licht rokerige smaak.

Dan stapt Joris over naar koffiebonen voor espresso. L’OR Onyx, een blend van arabica- en robusta-koffiebonen, smaakt naar chocolade. De kruidige, bittere cacao houdt aangenaam lang aan. De L’OR Bio Organic koffiebonen zijn 100% biologische arabica-bonen. In deze koffiebonen proef je karamel, fruit en een rijk aroma.

WELKE KOFFIE IS JOUW FAVORIET?

L’OR heeft maar liefst 17 smaken koffiecapsules en 5 smaken XXL koffiecapsules voor de L’OR Barista koffiemachine. Plus 7 smaken koffiebonen voor de bonenmachine in een variëteit aan smaken, van fruitige Colombiaanse tot zachte Braziliaanse koffie. Alle L’OR koffie is Rainforest Alliance gecertificeerd.

Verleid je zintuigen en win een dinerbon t.w.v. € 200. Koop een L’Or verpakking, bewaar je kassabon en doe mee via deze link.

joris bijdendijk l'or