Vanaf 18 december ploffen wij weer iedere zondagavond met een punt pavlova voor de buis voor Heel Holland Bakt. Dit jaar belooft het een extra speciaal seizoen te worden, want het programma viert haar 10-jarig jubileum. Tijd om terug te blikken, want wie was ook alweer de eerste finalist (Rutger, Rutger, Rutger!) en hoe begon zijn bakcarrière?
Dit interview met Rutger van den Broek vond plaats in 2012. Inmiddels heeft Rutger 11 kookboeken op zijn naam staan en schrijft hij maandelijks bakrecepten voor delicious. magazine in de rubriek Rutger bakt.
Waarom de destijds 27-jarige Rutger zich aanmeldde voor het eerste seizoen van Heel Holland Bakt?
‘Ik volgde het Engelse origineel, The Great British Bake-off, al jaren. Toen bekend werd dat er in Nederland ook een tv-bakshow kwam, gaf ik mijzelf op. Het aanmeldformulier was lang en de selectie streng, maar ik ben er doorheen gekomen. Zo ging ik er ook in: ik ga het gewoon proberen.’
Waar heb je dat bakvirus opgelopen?
‘Ik bakte natuurlijk als kind wel eens. Maar het begon pas toen ik op mezelf ging wonen op mijn 18e/19e. Ik kocht een combi-magnetron met een bakplaat en startte met bakken. Simpele appeltaart of chocoladetaart uit een kooktijdschrift of bakboek.’
Wanneer was het hek van de dam?
‘Op een gegeven moment kreeg ik een bijbaantje in de zorg. Mijn eerste salaris was zo hoog dat het mij overweldigde. Mijn vrienden verklaarden mij voor gek maar ik kocht daar een KitchenAid van. Dat is een keukenmachine van ruim € 500.’
Waarom ben je niet naar de bakkersschool gegaan?
‘Na mijn vwo wilde ik iets medisch doen. Bakken was toen nog helemaal geen optie voor mij. Ik zou daar nu graag iets mee doen, maar dat is in deze tijd moeilijk. Dus misschien ooit. Maar begrijp mij niet verkeerd; ik ben dol op mijn baan in de zorg.’
Bakken is precisiewerk…
‘Sommige mensen noemen mij een pietje precies, en dat zie ik eigenlijk meer als compliment. Ik ben secuur met het afwegen en heb een redelijk vaste hand. Dat moet ook wel als verpleegkundig; ik prik de hele dag infusen in mensen.’
Hoe breng je met stricte bakregels je creativiteit tot uiting?
‘In de basis ben ik heel precies. Na zoveel jaar ervaring weet ik de verhoudingen tussen ingrediënten. Daar voeg ik dan smaken aan toe, maar daarbij ga ik altijd voor klassiek. Andere kandidaten zie ik wel eens met kardemom of anijs in de weer. Ik houd het liever bij aardbei, framboos en banaan.’
Tijdens de technische opdracht word je kennis van die bakregels zwaar getoetst.
‘Inderdaad krijg je daarbij heel weinig informatie. Eigenlijk alleen de ingrediëntenlijst. Voor het deeg krijg je dan de gewichten van de ingrediënten, maar je moet zelf uitvogelen hoe je dat deeg in elkaar draait. Dat geldt ook voor de vulling. Die maakte ik voor de technische opdracht van vorige week (Cornish pasty) in de keukenmachine, waardoor je een paté-achtige structuur krijgt. Daar werd ik door jurylid Janny voor op de vingers getikt. Ik had bovendien geen idee hoe zo’n hartig broodje eruit moest zien. De enige instructie die we kregen, was dat het met één hand gegeten kan worden.’
Van wiens bakpassie raak jij enthousiast?
‘Ik vind Rudolph van Veen heel goed. Hij heeft zoveel plezier in zijn werk en passie voor het vak. Dat weet hij heel goed over te brengen.’
Ga zelf aan de slag met Rutgers recepten
In de verschillende online cursussen van de delicious. academy deelt Rutger zijn bakgeheimen. Zo leer je voor nog geen twintig euro hoe je de lekkerste zoete broodjes bakt, smeltendzachte cheesecake uit de oven tovert, en geeft Rutger tips voor het perfecte sloffendeeg.
Bekijk hier alle delicious. academy cursussen van Rutger van den Broek.
De lekkerste recepten van Rutger Bakt
Heel Nederland kan vanaf zondag 18 december genieten van de bekendste bakwedstrijd van Nederland. Inderdaad: terug op de zondag en te zien op NPO1.