Het is bijna zover: de haring is weer vet aan het worden! In juni start traditioneel het haringseizoen, met de komst van de eerste Hollandse Nieuwe.
De vis is dan op z’n best: vet, zacht en vol smaak. Hoog tijd dus om je alvast voor te bereiden en dat doen we graag met 7 verrassende ideeën om haring nét even anders te serveren.
7x haring anders
Hoe lekker het ook van zichzelf is, haring hoeft niet altijd rechtstandig de keel in te glijden. Deze vis leent zich verrassend goed voor creatieve en moderne bereidingen, bijvoorbeeld:
- Snijd haring in piepkleine blokjes en meng met fijngesneden sjalot, kappertjes, mosterd en peterselie voor haringtartaar.
- Maak haringsushi met sushirijst, een likje wasabi of geraspte mierikswortel en dip in sojasaus.
- Bestrijk haringfilet met dillepesto, rol op en zet vast met een prikker.
- Top caesarsalade af met stukjes haring in plaats van kip
- Beleg roggebrood met in stukken gesneden haring gemengd met zure room, mierikswortel en bieslook.
- Marineer haringfilets 1 uur in een mengsel van het sap en de rasp van ½ (bio)citroen, 1 tl gekneusde komijn, 1 fijngesneden bosui en 1 el geurige olijfolie.
- Snijd haringfilets in lange dunne reepjes en leg op blini’s met crème fraîche en blokjes ingelegde biet.
En als extra bonus tippen we je nog 5 heerlijke haringrecepten uit ons archief:
5x haring
bietensalade met haring
Maak deze bietensalade met de ronde, platte, langwerpige, rode, gele of witte bietjes. De rode exemplaren smaken doorgaans wat aardser dan de gele, die wat frisser van smaak zijn. Kies je favorieten in deze salade met haring, appel en dragon.
naar recept
tartaar van Hollandse Nieuwe met avocado en citroen-dragoncrème
Hollandse Nieuwe: de start van het haringseizoen. In Scheveningen wordt het eerste vaatje geveild.
naar recept
radijssalade met krieltjes en haring
Voor een extra hartig accent kun je aan de radijssalade wat snippers gebakken parmaham of pancetta toevoegen. Geen fan van haring? Kies dan voor gerookte makreel.
naar recept
haring met nieuwe aardappels en zeekraal
Ja, ze zijn er weer, de Hollandse Nieuwe. Lekker mals en romig van smaak en met een frisse zilte geur. Combineer haring eens met knapperige zeekraal en gestoomde nieuwe aardappels, zoals Opperdoezer Ronde.Nog meer recepten met haring vind je hier.
naar recept
salade niçoise met Hollandse nieuwe en gepocheerd ei
Een elegante salade als in Nice, maar nu met Hollandse ingrediënten.Als Janneke Philippi in Nederland vakantie viert, kookt ze het liefst met de lekkerste producten uit de streek. Zoals met haring! Lekker, vol eenvoud en ook snel om veel tijd over te houden om lang buiten te eten.
naar recept
Bekijk ook: Kip met groenten uit de lente