waarom je eigenlijk komkommer in plastic moet kopen

Je wilt goed voor de wereld én jezelf zorgen. Maar dat kan nog best uitdagend zijn. Wij onderzochten de meest prangende vragen van foodies. Deze keer: moet je die komkommer in plastic nu skippen of juist niet?

Wat is beter voor het milieu: losse groente of in plastic?

Het folietje. Dat verlengt de houdbaarheid van paprika of komkommer met weken. Daar weegt de milieubelasting van dat dunne plastic niet tegenop. Overigens blijven ook voorverpakte slamixen en voorgesneden groenten veel langer vers, omdat de zakjes zijn gevuld met een (onschadelijk) koolzuur- gasmengsel. Zo’n verpakking voorkomt verspilling, omdat je niet zelf verschillende groenten hoeft te snijden, waarbij je vaak wat weggooit.

Wat is beter voor jou?

Verse groenten bevatten meer vitaminen en mineralen dan minder verse. In zo’n zakje of folie blijft je groente langer vers. Bovendien eet je zo gemakkelijk verschillende groenten en die variatie is goed voor je.

Heb je nog een komkommer liggen? Dit maak je ermee:

gepocheerde zalm met komkommersalade
Dit gerecht zet je binnen 20 minuten op tafel! De frisse komkommersalade past fantastisch bij de zachte smaak van de gepocheerde zalm. 
naar recept
gepocheerde zalm
sushirolletjes met bruine rijst, tofoe en komkommer
Dit hoofdgerecht is een pleidooi voor het vaker inzetten van bruine rijst. Sushi is altijd goed en wat zijn deze sushirolletjes met bruine rijst, tofoe en komkommer lekker! Deze maaltijd is ook nog eens helemaal vegan.
naar recept
sushirolletjes met bruine rijst en tofu | delicious
crushed komkommer, avocado en perziksalade
Met onder meer nigellazaad, koriander en munt, zit deze crushed komkommer, avocado en perziksalade vól smaak. Yvette: Doordat de komkommer niet gesneden maar geslagen wordt, loopt de dressing er niet af, maar trekt het lekker in de groente. Voeg de dressing toe, et voilà een heerlijk frisse salade. 
Wil je vaker koken met fruit? Probeer één van deze 10 gerechten eens!
naar recept
crushed kommer, avocado en perziksalade - delicious
rendang daging met atjar van komkommer
Voor een snelle versie vervangen we sukadelappen door hamlappen of magere varkenslappen en stoven de rendang in ongeveer 45 min. gaar. Draai het vuur de laatste 5 min. wat hoger en laat de saus tot de gewenste dikte inkoken.
Ook lekker: vegan cheat rendang.
naar recept
verfrissend drankje: komkommer-cranberrybruiswater
Dit lekkere frisse drankje is een ideale dorstlesser. Snel gemaakt en een paar uur later te serveren. Het is ook mogelijk om gezoet cranberrysap te gebruiken.
komkommer cranberry bruiswater delicious

TEKST LOETHE OLTHUIS. ILLUSTRATIES URSULA HOPSON.

recepten, styling, illustraties en bereiding Yvette van Boven Fotografie Oof verschuren