Je wilt goed voor de wereld én jezelf zorgen. Maar dat kan nog best uitdagend zijn. Wij onderzochten de meest prangende vragen van foodies. Deze keer: moet je die komkommer in plastic nu skippen of juist niet?
Wat is beter voor het milieu: losse groente of in plastic?
Het folietje. Dat verlengt de houdbaarheid van paprika of komkommer met weken. Daar weegt de milieubelasting van dat dunne plastic niet tegenop. Overigens blijven ook voorverpakte slamixen en voorgesneden groenten veel langer vers, omdat de zakjes zijn gevuld met een (onschadelijk) koolzuur- gasmengsel. Zo’n verpakking voorkomt verspilling, omdat je niet zelf verschillende groenten hoeft te snijden, waarbij je vaak wat weggooit.
Wat is beter voor jou?
Verse groenten bevatten meer vitaminen en mineralen dan minder verse. In zo’n zakje of folie blijft je groente langer vers. Bovendien eet je zo gemakkelijk verschillende groenten en die variatie is goed voor je.
Heb je nog een komkommer liggen? Dit maak je ermee:
TEKST LOETHE OLTHUIS. ILLUSTRATIES URSULA HOPSON.