Een groeiende trend: natuurwijn, ofwel ‘vin naturel’

Natuurwijn: het is een groeiend fenomeen. Je ziet ‘m steeds vaker op de menukaart staan van (hippe) restaurants en sommige wijnbars focussen zich zelfs helemáál op de ‘vin naturel’. 

Natuurwijn, wat is het eigenlijk precies? 
Simpel gezegd is natuurwijn wijn van biologische of biodynamische geteelde druiven, zonder toevoegingen. Strak omlijnde regelgeving is er (nog) niet. Wat smaak betreft is het alsof je wijn opnieuw ontdekt. Donkergeel wit, troebel tintelend rood, oranje-rosé met boerse, soms notige, aardse of juist intens frisse fruitaroma’s komen allemaal voor. Soms té wild, andere keer jubelend lekker. Bijna altijd fris en levendig van stijl. Geef ze de tijd in het glas, laat even walsen en luchten. Niet in de kelder? Door de zeer lage dosis sulfiet is natuurwijn geen bewaarwijn en gevoeliger voor licht en warmte. Direct drinken dus!

En hier drink je zo’n natuurlijk wijntje
Wijnbars in de sfeer van het fijne Parijse La Buvette duiken ook hier steeds vaker op. In de Amsterdamse Pijp draait vin naturel bar & shop GlouGlou al een tijdje op volle toeren. Nummer twee kon niet uitblijven: Bar Centraal aan de Ten Katestraat in Amsterdam. Een wijnbar met de grote B van Buitengewoon! Informele eetcafésfeer, knetterlekkere keuken en uiteraard bijzondere natuurwijn. Constant wisselende gerechten om te delen en wijn om te ontdekken. Ook leuk: restaurant Choux in Amsterdam. Niemand minder dan topsommelier Job Seuren tipte nog Bar Brutal/Can Cisa in Barcelona. Hartstikke gezellig, met houten tafels tussen wijnrekken vol natuurwijn en tapas als schelpen met varkensnek, ricotta-pannenkoekjes en burrata met bietjes. Ook het fijne Le verre volé in Parijs is meer dan de moeite waard.

Tips voor lekkere natuurwijnen: 

1. Gerard Bertrand Naturae Merlot, €9.90, Perfectewijn.nl
In de geur veel tinten van kruiden en zwart fruit. De smaak is vol en diep, met veel smaaktinten van zwart fruit en een licht pepertje.

2. Jeremy quastana, €17.90, Vleck.nl
Simpelweg een ontzettend lekkere syrah. Moet je proeven!

3. Eschenhof Holzer – Invaders 2017, €11, Baltazar.nl
Een heerlijke natuurwijn, gemaakt van de muller thurgau.

baltazar-delicious

PRODUCTIE DELICIOUS. REDACTIE

natuurwijn-trend-delicious