Nieuwe foodtrend: de tijgernoot (eet jij ‘m al?)

Nieuwe foodtrend: de tijgernoot (eet jij ‘m al?)

Geroosterde amandelen gaan er bij ons altijd wel in, maar volgens foodexperts is er een nieuwe trend op komst die we in de gaten moeten houden: de tijgernoot – ook wel de chufa genoemd. En dan gaat het niet over de zoutjes voor bij de borrel. Hier lees je de voordelen van de tijgernoot, en dat zijn er nog al wat.

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de tijgernoot, ook wel chufa genoemd, géén noot. Ze hebben trouwens ook niets te maken met tijgers. Ha. De tijgernoot heeft qua smaak wel wat weg van een amandel, maar is wat zoeter. Wat een tijgernoot dan wél is? Het lijkt niet eens op een noot, want tijgernoten zijn stiekem groenten; een soort knolgewas welteverstaan.

Hier komt-ie vandaan
De Arabieren brachten de chufa in de achtste eeuw mee naar Spanje. Het gebied rond Valencia is door het klimaat en de grond bij uitstek geschikt voor de teelt van de chufa. De chufa’s uit het assortiment van Chufa Nederland komen uit Afrika, daar worden ze biologisch geteeld.

tijgernoot-delicious

Dit maak je ervan
Misschien ken je de drank horchata wel? Horchata is een crème-achtige drank met een vleugje zoetigheid, gemaakt van die gekke tijgernoten. Het is een specialiteit in Valencia waar ze het met ijs drinken. Ook in Mexico is het een specialiteit, maar hier wordt het warm geserveerd met kaneel of vanille. Van tijgernoten wordt ook wel tijgernootolie of tijgernootmeel gemaakt, maar gewoon zo eten kan natuurlijk ook. Ook bestaat er tijgernotenmelk, die licht-zoet van smaak is. Een leuk alternatief op de soja- of amandelmelk in je cappuccino. Wij proefden al tijgernoot drink van het Nederlandse merk Rude Health en dat was verrassend lekker.

Positieve effecten
Het fijne van de tijgernoot is dat je er niet heel veel van binnen hoeft te krijgen om de positieve effecten ervan te ervaren. De tijgernoot is namelijk rijk aan probiotica, kalium en magnesium. Tijgernootolie bevat dezelfde hoeveelheid Omega-9 vetzuren als olijfolie en die zijn weer goed voor je hart. Ook bestaat de chufa voor ongeveer één derde uit vezels, waardoor je een lekker verzadigd gevoel krijgt en uiteindelijk minder zal snacken. Keertje proberen?

Beeld: iStock