Move over charcuterie: seacuterie is de nieuwe foodtrend!

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Jaren geleden deed de wereldberoemde chef Ferran Adrià het al en in Scandinavië zijn ze er ook dol op: vis behandelen alsof het charcuterie is. Dat wil zeggen: kruiden, pekelen, drogen en rijpen, om het dan als seacuterie te serveren. En wat blijkt? Die trend is nu ook naar Nederland overgewaaid.

Lees hier alles over tiradito, het broertje van ceviche.

Octopussalami & schaaldierenworst

Tonijn, zeebaars en meer magere, stevige vis lenen zich uitstekend voor variaties op de traditionele gedroogde ham en salami. Denk octopussalami, schaaldierenworst en gravad lax. Terwijl de vettere vis als ansjovis en makreel ideaal zijn om te konfijten en te verwerken tot rillette. Het resultaat is zacht, zilt en zalig, met de smaak van vis in wisselende sterkte. Inmiddels popt dit steeds vaker in restaurants op, bijvoorbeeld bij Pesca in Amsterdam, maar ook bij sommige visjuweliers en groothandels.

Zelf konfijten

Zelf aan de slag? Gekonfijte zalm is een mooie stap om mee te beginnen. Ontdek hier hoe je vis konfijt. Serveer de seacuterie op een borrelplankje met cornichons, zachte zwarte olijven en geroosterde paprika.

Tekst: Liselotte Legebeke. Beeld: iStock

Octopus carpaccio with lemon on white plate. - delicious