Je kent het merk Mister Kitchen vast al van hun vegetarische burgers, fruitspreads óf pindakaas.
In 2017 lanceerden de drie oprichters van het merk zeven smaken pindakaas. Om deze smeuïg en stabiel te krijgen, zat in die pindakaas palmolie. En dat de productie van palmolie niet zo goed voor het milieu is, weten we allemaal. Vernietiging van regenwoud
Hoewel het merk er alles aan deed deze zo duurzaam mogelijk te verkrijgen, kwamen de mannen er tijdens hun reizen achter dat dit bijna niet bestaat. Chef Maarten Hoekstra: “Hoewel we al gecertificeerde palmolie gebruikten, gaat de teelt nog te vaak gepaard met de vernietiging van regenwoud en is er te weinig traceerbaarheid rond dit wondermiddel. Met die kennis was er voor ons geen andere keuze.”
Palmolievrij Na-apen
Dat moet anders kunnen, dachten de mannen. En dat kon: samen met experts van onder andere Wageningen University & Research (en na vele uren experimenteren in de keuken), is het ze gelukt de niet zo duurzame palmolie te vervangen voor Europese raapzaadolie.
BRON MISTER KITCHEN TEKST SIMONE BRAAKSMA