Mindful avocado eten

Avocado’s, we zijn er de afgelopen jaren méér en méér van gaan eten. Dit fruit (want dat is het) is uniek: een zalvige zachte textuur met een onnavolgbare volle notige romige smaak. Wij propageren een nieuwe manier van avocado eten: mindful

We leggen de avocado tegenwoordig net zo makkelijk in ons mandje als bananen of appels. Waarom? Er wordt veel geschreven over de hoge voedingswaarde van de vrucht. Naast z’n onnavolgbare smaak zijn we ‘m ook daarom steeds meer gaan waarderen. In Chili werd in 2015 zo’n 48 procent van de avocado-oogst geëxporteerd. In 2018 was dit al 71 procent! Een ongehoorde groei, die tot de dag van vandaag doorzet.

En ja, lekker is de avocado zeker, maar een milieuvriendelijke optie het allerminst. De grote vraag naar avocado, vanuit Europa en China, heeft ervoor gezorgd dat de prijs flink opgedreven is. Het is zó ernstig dat misdaadbendes zich erop storten.

Avocadopolitie 
De ligging van Chili, ver verwijderd van de handelsroutes en de plekken waarnaar de avocado’s worden geëxporteerd, heeft het land altijd beschermd tegen de misdaadgolf die heel Zuid-Amerika overspoelde – tot nu toe. Maar inmiddels hebben zelfs Chileense bendes zich erop gestort. Het klinkt bizar, maar avocado’s zijn big business geworden. De avocado wordt veel gegeten in Chili; je ziet ‘m bij het ontbijt, de lunch én het avondeten. Avocado’s worden in Chili uit de achterbak verkocht en er is zelfs een heuse ‘avocadopolitie’ opgestaan; de ‘guac cop’, genaamd naar – jawel – guacamole. De avocado diefstal liep zelfs zó uit de hand dat een van de grootste lokale Chileense avocado-producenten, Crescente Molina, in moest grijpen. Op plekken die het kwetsbaarst waren voor diefstal, werden de avocadobomen weggehaald. De bomen zijn vervangen door citrusbomen; een stuk minder aantrekkelijk voor dieven, aangezien de prijzen van citrusvruchten veel lager ligt dan die van avocado’s.

Avocado is het nieuwe vlees: mindful avocado eten
Wij geloven niet in strenge dogma’s. Dus wordt avocado het nieuwe vlees. Het gaat niet gedachteloos onze boodschappenmand in. Maar het wordt gereserveerd voor bijzondere momenten of gerechten. En wat een genot beleven we dan dat heerlijke superfruit. Als we dat allemaal doen wordt de vraag naar avocado genormaliseerd. Avocado als feestelijk voorgerecht, in dunne plakjes, bestrooid met geroosterde specerijen, een mooie olijfolie, met flinterdunne crackers erbij. En dan heel langzaam opeten.

BRON AD BEELD ISTOCK