Foodtrend: van ceviche naar tiradito

Ceviche is wereldberoemd en inmiddels niet meer weg te denken uit restaurants en keukens in het westen. Net onder de knie hoe je perfecte ceviche maakt? Maak kennis met zijn Peruaanse broertje tiradito.

Ga je toch liever voor ceviche? Leer hier de basis van ceviche maken.

ceviche 3.0

Het verschil? Bij tiradito wordt de vis in plakjes in plaats van blokjes wordt gesneden en pas vlak voor het serveren gemarineerd. Hierdoor is tiradito volledig rauw in tegenstelling tot ceviche, wat licht gaart door de langere marinade. Essentieel voor een goede tiradito is dat je vis ultra vers moet zijn. Tip: leg de vis een half uur van tevoren in de vriezer leggen, dan wordt hij iets steviger en makkelijker te snijden. Zo krijg je perfect dunne plakjes! Tiradito wordt vaak gemaakt van witvis zoals heilbot en zeebaars, of zalm en tonijn. Maar je kunt het ook proberen met zeevruchten als coquilles.

3x onze favoriete ceviche recepten:

Peru: ceviche van schelvis

ceviche van schelvis met perzik

Het Peruviaanse visgerecht ceviche is wereldberoemd en inmiddels niet meer weg te denken uit restaurants en keukens in het westen. Bij ceviche wordt vis gegaard in het zuur van citrus of azijn. Dat maakt het een heerlijk fris en licht gerecht. 

>> naar recept

 

ceviche hollandse groente - delicious

ceviche van scholfilet met zeekraal, rabarber en waterkers

Het zuur in het rabarbersap gaart de schol en geeft de salade een fruitig tintje. Deze ceviche is een Hollandse variant op een echte Peruaanse klassieker. 
Liever een gebakken visje? Maak dan freekeh met vis, sinaasappel-tahinadressing en pistache-olie.

>> naar recept

 

ceviche heilbot - delicious

ceviche van heilbot met ananas & chilipepersaus

Ceviche is hét nationale gerecht van Peru. Je gaart de vis daarbij in zuur. Kies vis die niet vettig, zacht of graterig is. Deze ceviche wordt - naast het limoensap - gegaard met ananas en sinaasappelsap. Lekker met de crispy tortillachips!
Lees ook: van ceviche naar tiradito.

>> naar recept

 

Tekst: redactie delicious. Fotografie: Saskia van Osnabrugge