Food-update: de 3 leukste foodtrends van april

Producten, boeken, blogs en bijzondere adressen: de foodwereld borrelt en barst van de inspirerende initiatieven. Wij praten je bij. Deze maand: Hollandse lente met DYO crackers, servies met fijn(kleur)stof en no waste soepgroenten!

Meer trends? Je vindt ze hier in de nieuwste delicious!

Ge-hannes met crackers
Femke van der Kuijp en Marlies van Iterson komen met Hannes, een ontbijtlijn met DYO chocoladepasta, granola en… DYO crackers! Juist die crackers vinden wij het allerleukst. Je voegt aan de granencrackermix in pot alleen water, olijfolie en zout toe. Je rolt het uit tussen bakpapier en bakt ze vlug knapperig.

Servies met fijn(kleur)stof
Fijnstof daalt als zwart vuil neer op gebouwen, randen, richels, ramen. Klinkt niet gezond. Maar toch: je kunt het ook ‘oogsten’. Hoe? Door de zwarte aanslag af te schrapen. Annemarie Piscaer en Iris de Kievith van Ser-Vies gebruiken het om hun servies kleur te geven. In de oven transformeert het grijze fijnstofpoeder in 5 kleuren, van lichtgeel tot diep donkerbruin. Voor het lichtste kopje is 1 g fijnstof als kleurstof gebruikt, dat is de hoeveelheid die een Rotterdammer in 10 jaar inademt. Vandaar de code in het kopje RTM10. Voor de andere kopjes zijn opeenvolgend de hoeveelheden gebruikt die in 25, 45, 65 en 85 jaar worden ingeademd. Zo maken ze de slechte luchtkwaliteit zichtbaar, zelfs tastbaar.

Soepgroente nieuwe stijl
Diana & Sarina van Soephoofd maken van no waste graag taste. Ze ontwikkelen producten waarmee je restjes in no time weer omtovert tot iets lekkers. Zo zijn er potjes soepstarter met een gedroogd mengsel van fijngesneden uien, groenten en Franse, Indiase en Arabische specerijen. Genoeg voor een liter soep van groenten die je anders misschien weg zou gooien. Er zijn ook smoothiestarters met bijvoorbeeld kokos, gember, haver en sumak.

PRODUCTIE EN TEKST MERIJN TOL, BEELDREDACTIE CARLA HAPPEE