Havermelk op? Probeer erwtenmelk!

Erwtenmelk? Ja, je leest het goed! De afgelopen weken ontstond er door tekorten bij verschillende leveranciers een run op publieksfavoriet havermelk, waardoor de andere plantaardige melksoorten populairder zijn geworden. De nieuwste plantaardige melkvervanger erwtenmelk wordt gemaakt van erwteneiwit en is misschien wel de romigste van allemaal.

Wat is erwtenmelk?

Haver-, soja- en amandelmelk zijn vaste prik bij de meeste koffietentjes, maar erwtenmelk? We zien de plantaardige melkvervanger opeens overal opduiken.

Voor het maken van erwtenmelk worden gele spliterwten vermalen tot poeder. Dit is al langere tijd bekend als (onderdeel van) vegan proteïnepoeder, maar wordt nu ook verkocht als melkvervanger. De smaak is vol, romig en licht-zoet, en de ‘melk’ schuimt perfect op een luchtige cappuccino. En nee, het smaakt niet naar erwten.

Waar koop je erwtenmelk?

Maar ja, waar koop je het? In Nederland was een tijdje het Zweedse Sproud de enige verkrijgbare producent. De zwart-wit geblokte pakken zijn te koop bij sommige koffiezaakjes, PLUS of via localroast.nl.

Sproud is gelukkig inmiddels niet meer de enige. Zo verkopen inmiddels ook Jumbo en Albert Heijn de drink van hun eigen huismerk.

Heb jij weleens erwtenmelk geprobeerd? Laat ons weten wat je ervan vond!