Canada schrapt melk uit “schijf van vijf” en focust op plantaardig eten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Canada introduceert een nieuwe “schijf van vijf” waarin groente en fruit de hoofdrol spelen. Vlees en zuivel vind je juist niét meer terug in de essentiële voedingsgroepen. 

De Canadese overheid treedt hiermee in de voetsporen van ons land, aangezien het Voedingscentrum vorig jaar met een geüpdate schijf van vijf kwam. Het advies? Onze wekelijkse vleesinname beperken tot maximaal 500 gram. Toch is het nieuwe advies van de Canadese overheid een stúk drastischer.

Nieuwe Canadese food guide
Canada had al sinds 2007 dezelfde schijf van vijf (daar de ‘food guide’ genoemd), maar nu komt daar verandering in. Per 1 januari 2019 hanteert de Canadese overheid een nieuwe voedingsrichtlijn en daarin is het flink zoeken naar een beetje vlees, vis of zuivel. Ook brood en granen krijgen duidelijk een minder prominente rol.

Vaker plantaardig
We lezen op de site van de Canadese food guide: eet flink veel groenten en fruit, volle granen en kies vaker voor plantaardige eiwitbronnen (zoals bonen, tofu en noten). Ook wordt aangeraden om water te verkiezen boven suikerrijke dranken. Ook opvallend: onverzadigde vetten worden verkozen boven verzadigde. Opvallend: in Canada worden zelfs adviezen gegeven wat betreft eten buiten de deur. “Choose healthy meal options when you are eating out.”

Opvallend
Hoewel het woord ‘voedingsrichtlijn’ het al zegt: de adviezen zijn slechts richtlijnen, maakt de Canadese overheid wél een statement met de nieuwe food guide. Het is nergens terug te lezen, maar er wordt duidelijk een hoofdzakelijk vegetarisch/veganistisch voedingspatroon aangeraden. En dat is best vooruitstrevend voor een land waar lange tijd werd aangeraden om minstens 500 ml melk per dag te drinken en vooral brood- en graanproducten te consumeren.

Leuk en heel positief (vinden wij): de overheid adviseert ook om vaker zélf in de pannen te roeren, in plaats van kant-en-klare producten te kopen. Bovendien wordt gewaarschuwd voor ‘food marketing’, wat zoiets inhoudt als producten die door de markt als gezond worden bestempeld, maar dat in werkelijkheid niet zijn.

BRON AMLIFESTYLE.COM TEKST SIMONE BRAAKSMA BEELD ISTOCK

canadesevoedingsrichtlijn-delicious