energie-bewust koken: zo doe je dat

Hoe bespaar je energie tijdens het koken? Gasprijzen stijgen en de prijs van energie schiet omhoog. Waar je op luxegoederen makkelijk kunt besparen, is dat in de keuken een heel ander verhaal. Eten moet nou eenmaal iedere dag en daar komt vaak een flinke portie gas of elektriciteit bij kijken. Een eerste stap naar een energiezuiniger leven is energie-bewust koken!

Koken en bakken kan absoluut zuiniger en omdat je het bijna elke dag doet, tellen je besparingen al snel op. Ook fijn: hoe minder energie je gebruikt, des te beter voor de planeet. Wij geven je wat handige tips voor tijden van schaarste.

Benieuwd naar koken zonder gas? Lees hier over de alternatieven.

10 tips: energie-bewust koken doe je zo

1. Past precies: kies het juiste formaat pan

Een grote pan heeft meer energie nodig om heet te worden. Gebruik voor kleinere hoeveelheden dus een kleine pan. 

2. Deksel erop 

Houd je deksel tijdens het koken goed dicht. Zo blijft de hitte waar hij hoort: in de pan! 

3. Goed boenen

Houd je gasbranders schoon. Zwarte aanslag op de branders maakt ze een stuk minder zuinig. 

4. Ontdooien in de koelkast

Ontdooi diepvries in de koelkast. Dat is het veiligst en zo gebruikt je koelkast ook minder energie. Je diepvriespakketje houdt hem namelijk lekker koud. 

5. Niet spieken

Houd je ovendeur tijdens het bakken zo veel mogelijk dicht. Bij het openen ontsnapt kostbare warmte. Ook voor je gebak is het openen van de deur niet fijn omdat de temperatuur plotseling zakt. 

6. Snelle jongen

Haal je snelkookpan weer uit de kast. Door de hoge druk in de pan zijn bijvoorbeeld stoofvlees, groenten, bonen en aardappels al in minstens 1/3 van de gewone kooktijd klaar. 

7. Korter koken is energie-bewust(er)

Kook of bak zo kort mogelijk. Zorg er dus voor dat wat je gaat klaarmaken al zoveel mogelijk op kamertemperatuur is, zo heeft alles minder tijd in de oven of pan nodig. 

Lees ook: 20 x feestelijke hapjes en gerechten onder de 30 minuten

8. Kook in weinig water 

Gebruik bij het koken van groenten niet te veel water. Een klein laagje is voldoende. Met de deksel op de pan stoomt wat niet onder water staat vanzelf gaar. 

9. Hoera hooikist

Zet pannen iets eerder uit dan je gerecht gaar is. De restwarmte van de pan en je fornuis zorgt ervoor dat het nog nagaart. Of zet je pan nadat je gerecht aan de kook hebt gebracht in een ouderwetse hooikist of wikkel in een oud dekbed. Zo garen bijvoorbeeld rijst, bonen of granen nog rustig na. Gratis! 

10. Energie-bewust koken is tijd besparend

Als je toch kookt, is het soms handig twee of drie porties tegelijk te maken, dat vraagt niet eens zoveel extra werk. Het eten later opwarmen kost altijd minder energie. Bonus: Zo bespaar je ook nog eens tijd. 

Nog meer tips om energie te besparen lees je hier.

TEKST DOSIA BREWER