culi talk: Eke Bosman, @snackspert: ‘Onverwacht is het echt iets geworden’

culi talk: Eke Bosman, @snackspert: ‘Onverwacht is het echt iets geworden’

Snackfan is Eke Bosman al zijn hele leven en tien jaar terug ontpopte hij zich ook als werkelijke ‘snackspert’ voor het grote publiek. Inmiddels heeft hij naast zijn Instagramaccount ook een boek: Snackspert, de ultieme snackgids. En schrijft hij wekelijks zijn snackrubriek @snackspert voor Het Parool.

Lees hieronder het interview uit delicious. mei 2024 terug.

SNACKFAN

‘Tien jaar geleden studeerde ik nog en stond ik bekend als de frikandellenfan. Op een verjaardag stond ik weer eens vol passie over snacks te praten, toen een vriend zei: “Jij moet snacks recenseren op Insta.”

TEGENGELUID

‘Het Snackspertzaadje kwam in vruchtbare grond terecht; het was de tijd van Rens Kroes en meer gezondheids-foodies – iedereen had het over klei eten. Omdat ik radicaal iets anders deed en veel vrienden in de media had, zat ik binnen een half jaar bij Man bijt hond.’

AMSTERDAM

‘Het mag geen grachtengordelhobby worden. Ik woon in Amsterdam, maar post minstens één keer per week over iets buiten de Randstad. Mijn favorieten zijn Guilty Pleasures in Eindhoven, Fons Hof in Haarlem en Friet van Piet in Groningen.’

THUIS

‘M’n lieve vriendin kan geweldig koken en we eten bijna altijd vegetarisch. Parelcouscoussalade met feta, doperwten en lente-ui bijvoorbeeld, of bonensalade in wraps met chipotlemayonaise. Als het maar fris is.’

COVID

‘Na vijf jaar kreeg ik meer volgers doordat grote influencers mijn account gingen delen. Die groei is nooit gestopt; tijdens de pandemie kon ik bijvoorbeeld goed inhaken op take-away en supermarktsnacks. Het is echt iets geworden – dat had ik nooit verwacht.’

GROEIEN

‘Eerst recenseerde ik alleen gefrituurd eten, nu ook heerlijke Italiaanse broodjes of goed Indiaas eten. Ik word ouder en mijn doelgroep groeit met mij mee, en het moet voor ons allemaal leuk en interessant blijven.’

DNA

‘Ik dacht dat de snackliefde genetisch bepaald was, want bij ons thuis was het een feestje om naar de snackbar te gaan. Mijn moeder is ook dol op frikandellen. Maar mijn dochter van drie heeft er nog nooit één gegeten; zij eet graag wortels.’

LEUK

‘Laten we eerlijk zijn: eten is gewoon leuk. Je doet het elke dag en als je elke dag iets lekkers kan eten, is dat het allerleukst. Ik zie de waardering voor snacks steeds breder worden; mensen schamen zich niet meer om te snacken.’

FRIKANDEL

‘Hoe groter hoe beter – het liefst een XL, anders bestel ik er twee. Mensen denken wel eens dat ik alleen maar frikandellen eet, maar dat is absoluut niet zo. Ik recenseer snacks en ben geen wetenschapper of diëtist. Maar ik onderschat mensen niet; zij weten zelf ook wel dat elke dag frituur niet goed voor je is.’

TIPS

‘Tips zijn mijn grootste inspiratie. Volgers hebben het vaak bij het rechte eind, en dan kan ik dat een podium geven – zoals Bollino’s in Apeldoorn. Er zijn weinig zaken die ik durf te ‘claimen’, maar Chun in Amsterdam heb ik echt zelf ontdekt. Binnen de kortste tijd stonden er rijen voor de deur. Daar ben ik heel trots op.’

KAASSOUFFLÉ

‘Mijn favoriete snack na de frikandel. De smaak van gesmolten kaas is voor mij tegen het erotische aan.’

– Tekst: Roos van der Rijst | Portret: Daan Brand

Bekijk ook: XXL spaghettischijf, het recept van delicious. getest door @snackspert