dit is de beste manier om appels te bewaren zodat ze nog een maand goed blijven

De herfst is hét hoogseizoen voor appels, en dus slaan we er rijkelijk van in. Alleen bij een overvloed aan fruit ligt bederf op de loer. Wil je voorkomen dat je verse appels zacht en melig worden, lees dan snel verder en leer hoe je appels het beste kunt bewaren.

Zin in een hartig gerecht met appel? Maak deze easy traybake met saucijzen en appel

Zwicht je voor een knapperige, verse elstar of ben jij meer van de oude appelrassen zoals de bellefleur? Dan kun je je hart ophalen aan dit seizoen. Als je niet van plan bent om de hele oogst aan appels binnen een week op te eten, is dit wat je moet weten over het bewaren van appels om ze zo lang mogelijk vers te houden.

Appels bewaren kun je het beste zo doen

Tenzij je van plan bent om deze week nog appeltaart te maken of elke dag ontbijt met een appeltje door de havermout, kun je ze beter niet op het aanrecht laten liggen. Het is het beste om appels te bewaren op een donkere, vochtige en koude omgeving (4-5°C is ideaal), zoals de groentelade van je koelkast. Daar blijven je appels vers, sappig en smaakvol.

Heb je een garage of een koele kelder dan kun je de appels daar pima bewaren. In Nederland hebben we het geluk dat het lekker afkoelt in de herfst, zodat je fruit en groente ook prima op een andere plek kunt bewaren dan in de koelkast.

Appels rijpen door

Wist je dat appels doorrijpen nadat ze geplukt zijn? Ze geven een stof af, genaamd ethyleengas, dat de huid en het vruchtvlees elke dag een beetje zachter maakt. Het koud bewaren van appels helpt om de uitstoot van dit gas te vertragen.

Nog een tip: je kunt appels beter gescheiden van ander fruit bewaren. Hetzelfde stofje zal namelijk ook ander fruit waarmee het in aanraking komt laten rijpen.

Hoe lang kun je appels bewaren in de koelkast?

Zoals we hierboven hebben uitgelegd, blijven appels langer goed wanneer ze in een koude omgeving worden bewaard, waardoor ze niet te snel overrijp worden en bederven. Wanneer appels goed worden bewaard in de koelkast, kunnen ze wel tot zes weken meegaan.

Dat gezegd hebbende, grote kans dat een appel na een maand anders smaakt dan wanneer je je tanden in een vers exemplaar zet. De kwaliteit, textuur en smaak veranderen nou eenmaal als er meer tijd overheen gaat. Maar de appel zal nog steeds eetbaar zijn.

En als je een appel al hebt aangesneden?

Zodra je een appel doorsnijdt, begint het vruchtvlees langzaam bruin te worden omdat het reageert met zuurstof. Een beetje zuur (zoals citroensap of azijn) of water, zal dat proces vertragen, maar stoppen is onmogelijk.

appels bewaren
GETTY IMAGE