TikTok-influencer Anna Paul filmde haar moeder terwijl ze kiymali makarna maakte: een Turkse pasta met gekruid gehakt. De extra’s? Een ruime portie lobbige knoflookyoghurt en een paprika-botersaus die je overal overheen wil gieten. De video werd meer dan een miljard keer bekeken!
Ons Italiaanse pastahart huilt zachtjes als we de Turkse pasta video voor het eerst zien. Waar de Italianen al dente pasta altijd zorgvuldig mengen met de saus, zodat elke pasta uniform omhuld is met een laagje saus, schept de moeder van Anna Paul de pasta en verschillende sauzen op elkaar op het bord.
Waarom deze video zo’n ongelofelijke hit is geworden? Simpel! Het gerecht is makkelijk, ongelofelijk smaakvol en zit bomvol herkenbare lagen: romige knoflookyoghurt, diepbruin gebakken gehakt met heerlijke specerijen, én een fluweelzachte botersaus met paprika. Na de wereldwijde doorbraak van çılbır – de Turkse gepocheerde eieren met yoghurt – is het geen verrassing dat dit Turkse gerecht met yoghurt net zo geliefd is.
Wat zien we in de viral Turkse pasta video?
In de viral TikTok vertelt Anna Paul over hoe haar moeder dit gerecht maakt – in essentie dus een kruising tussen Turkse manti en kiymali makarna – en zegt ‘dat ze dol is op dit recept omdat het klaar is in de tijd die nodig is om de pasta te koken – en het is zó lekker’. Ze schrokt haar bord Turkse pasta zo snel naar binnen dat ze bijna stikt, wat natuurlijk alleen maar bijdraagt aan de populariteit van de video.
Paul vertelt dat haar moeder een snufje kerriepoeder toevoegt om de smaken van het gehakt perfect in balans te brengen en het verbloemt de ‘gehaktsmaak’. Tijdens het bakken drukt ze het vlees in piepkleine stukjes, om het karamelliseren te versnellen.
Op gevoel
Hoeveel specerijen je nodig hebt? Geen idee – haar moeder kookt gewoon ‘op gevoel’, zoals alle goede koks dat doen volgens Paul. Terwijl het gehakt en de pasta op het vuur staan, maakt Pauls moeder een simpele yoghurtsaus. Dit doet ze rechtstreeks in de bak van de Griekse yoghurt een beetje zout erbij, wat vers geperste knoflook, en klaar. Het is volgens Paul dé ‘universele saus’ in hun huishouden. Lachend houdt ze de yoghurtemmer omhoog: ‘Zie je dit in onze koelkast staan? Dan zit er sowieso knoflook in!’
Het gerecht wordt afgemaakt met grofgehakte peterselie, tomaat en dé finishing touch: warme paprikaboter. Dat maak je door zoete paprika kort in boter te fruiten (echt kort, want paprika bevat veel suiker en suikers verbranden snel) en dit bij het serveren over het gerecht te lepelen. Supersimpel, maar zo lekker!
‘Cheat manti’
Dit gerecht lijkt op wat in Turkije vaak ‘cheat manti’ of kıymalı makarna wordt genoemd. Dumplings vouwen is nogal tijdrovend, dus dit is een snelle manier om manti te eten zonder al het handwerk.
Iedereen heeft z’n eigen twist op dit gerecht, maar de basis is meestal gehakt met ui en paprika, zoals in Pauls moeders versie. Soms wordt er lamsvlees gebruikt, of voeg je een beetje gedroogde munt toe of tomatenpuree.
Bekijk hier hoe de moeder van Anna Paul de virale Turkse pasta maakt
Of lees dit artikel: de 5 populairste recepten op Instagram deze maand