Brambozen, limequats en cumelo’s: ken jij ze al?

Appels, bananen en peren kennen we allemaal. Maar heb je weleens gehoord van de cumelo of de bramboos? Dit zijn hybride fruitsoorten die niet alleen een grappige naam hebben, maar ook een leuke twist geven aan jouw lievelingsrecepten! Wij hebben vijf van onze favorieten op een rijtje gezet.

Lees ook ons artikel over fruit waarvan je denkt dat het groente is.

Cumelo

De lokale bevolking van Puglia (Italië) eet de cumelo al eeuwenlang bij het ontbijt, maar bij ons ligt deze heerlijke vrucht pas sinds kort in de supermarkt. De bolronde cumelo ziet eruit als een groene meloen, totdat je je tanden erin zet! De frisse smaak verraad namelijk de invloed van de komkommer. Heerlijk in een salade met rauwe ham en rucola of als vervanger van de komkommer in dit recept.

Bramboos

Is het een framboos? Nee. Is het een braam? Nee. Het is een bramboos! You get the best of both worlds. Van brambozen maak je heerlijke friszure jam, onze testkok Martine vertelt je de basisregels voor jam maken. Of maak er een lekkere taart of crumble van!

Papple

Wat betreft de papple mogen we een keertje wél appels met peren vergelijken. Deze hybride is namelijk een peer vermomd als appel! Ziet eruit als een appel, maar smaakt naar peer: supersappig en zoet. Papples zijn rauw het lekkerst en gaan goed samen met kaas en noten of probeer ze met deze gnocchi met gorgonzola.

papple

Limequat

Ze zien er niet alleen lief uit deze dwergcitroentjes, maar zijn ook heerlijk om te eten. Met schil en al! De schil is namelijk zoet zoals een kumquat, terwijl het vruchtvlees zuur en aromatisch zoals limoen is. Versier jouw volgende cheesecake met schijfjes limequat!

Pineberry

Deze witte aardbeitjes met rode pitjes hebben een verrassende ananassmaak. Door het unieke uiterlijk (en smaak) maken ze gegarandeerd indruk. Serveer ze aan gasten in deze tortilla met carnita: een salsa met pineberry’s geeft de finishing touch!

pineberryBronnen: AGF, The Greenery. Fotografie: iStock, Shutterstock. 

pineberry freaky fruitsoorten - delicious