Belize – nog onbekend maar niet voor lang!

Belize – nog onbekend maar niet voor lang!
TEKST MARISKA VERMEULEN, RECEPTEN DOSIA BREWER, FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE, STYLING ANNEMIEKE PAARLBERG, FOODSTYLING OSCAR DE LINT

In samenwerking met Belize Tourism Board.

Ontdek met ons de avontuurlijke Caribische keuken van Belize – buurland van Mexico – van simpele kokos-visstoofpot tot chique dumplings met kreeft.

Zo klein als Belize is, zo groot is het land aan culturele diversiteit. En die smeltkroes zie je terug op je bord! Rijst met bonen en gestoofde kip maakt net zo goed deel uit van het culinaire erfgoed als kokos-vissoep met bakbanaan of varkensribbetjes van de barbecue.

Voor delicious. selecteerden we drie gerechten, typisch voor Belize én die ook in ons land makkelijk te vinden zijn! De recepten voor bundiga, fry jacks en supermalse bbq-ribs vind je nú in ons juni-nummer. Bestel hem hier.

Belize, een avontuurlijke bestemming voor foodies!

Met je voeten in het eilandzand bij een familierestaurant Belizaanse ceviche oplepelen met nacho’s. Midden in een ongerept pijnbomenbos aanschuiven bij chef en lokale beroemdheid Sean Kuylen, die vernieuwende gerechten uit de Maya-cultuur serveert als crème brûlée van maïscrème met kokospopcorn.

Samen met ‘Mama G’ een hartverwarmende visstoofpot uit de Garifuna-cultuur bereiden. Of volg de geur van een Creoolse BBQ die je van ver de straat tegemoet komt. In Belize zijn bijzondere eetmomenten nooit ver weg – en je kunt ze zo uitbundig of eenvoudig maken als je zelf wilt. Of je nu een van de chiquere restaurants dumplings met kreeft bestelt of ergens low key de nationale trots eet: rijst met bonen en gestoofde kip.

De reden dat Belize zo’n rijke en veelzijdige eetcultuur heeft, is de unieke mix van allerlei invloeden. Elk volk in Belize – van Creolen, Maya’s en Mestiezen tot Garifuna – heeft zijn eigen culinaire tradities meegenomen, wat het land tot een paradijs voor foodies maakt.

Caribisch op het vaste land

Het is vrij uniek dat zo’n klein land – qua oppervlakte half zo groot als Nederland en met slechts 450.000 inwoners – zo’n mix van invloeden vanuit de hele wereld heeft. In tegenstelling tot buurlanden Mexico en Guatemala, identificeert Belize zich niet als Latijns-Amerikaans, maar als Caribisch. Dat komt voor uit de Britse koloniale geschiedenis en de nauwe banden met Caribische gebieden waar Engels werd gesproken. Daarnaast liggen vele Belizaanse eilanden in de Caribische zee – net als de beroemde Great Blue Hole – en vind je er het op één na grootste koraalrif ter wereld. Belize is ook het enige land in Midden-Amerika waar Engels de officiële taal is – een fijne bonus voor veel reizigers. Ook in de keuken onderscheidt Belize zich van zijn buren, met unieke gerechten en smaken die je in deze regio nauwelijks tegenkomt.

Culi-smeltkroes: noedels en curry’s naast bbq-ribs

Van al die culturen die in Belize samenkomen, zijn de bekendste waarschijnlijk Creools, Mestizo, Garifuna en Maya. Maar er wonen ook nog Mennonieten, Oost-Indianen, Chinese Belizanen en Libanese Belizanen en dus tref je net zo makkelijk noedelgerechten als kruidige curry’s. Je vindt er zelfs een Nederlander (‘Chef Rob’) die al decennia in het plaatsje Hopkins de sterren van de hemel kookt met Belizaanse ingrediënten en daar een lokale beroemdheid is geworden.

Een plek aan zijn Chef’s Table is een aanrader. Net als een bezoek aan Belizaanse chef Sean Kuylen die in het beeldschone hotel Hidden Valley Wilderness Lodge midden in de natuur met ingrediënten en technieken van de Maya’s kookt. Je eet er verrukkelijke pindasoep met shredded chicken en hominy chaya en heel veel gerechten met lokale ingrediënten die je waarschijnlijk nooit eerder gezien of geproefd hebt. Lekker, gevarieerd en avontuurlijk eten kan in Belize. Tijd voor een kijkje in de keuken van de bekendste Belizaanse culturen!

Stevig & hartig Creools

De oorsprong van Creolen gaat terug tot eind 18de eeuw toen Britse kolonisten en Afrikaanse tot slaaf gemaakten de basis legden voor deze bevolking. ‘Kriol’ is ook de naam van de taal die sommige Belizanen liefkozend ‘broken English’ noemen en bijna iedereen in het land begrijpt en spreekt.

Creoolse gerechten zijn vaak stevig en hartig, met veel kokosmelk, bonen en kip of vis. Populair zijn rijst en bonen en gestoofde kip met salade. Rijst en bonen wordt zelfs als officieus nationaal gerecht van Belize gezien en minstens één keer per dag gegeten! Elke etnische groep in Belize geeft er een eigen twist aan – zo wordt aan de Caribische kant het wat pittiger gekookt en is er ook een variant met Indiase kruiden.

Mexicaans bij de Mestizo’s

De Mestizo-cultuur in Belize is ontstaan door de vermenging van Spaanse kolonisten en inheemse Maya’s, dat leidde tot een unieke mix van taal, tradities én gerechten. Ze spreken vaak Spaans, Kriol en Engels en brengen veel Yucataanse invloeden mee. De Mestizo-keuken neigt naar Mexicaans: tortilla’s, rijstgerechten en pittige sauzen. Bekende gerechten zijn tamales (maïsdeeg gevuld met gekruid vlees of kip, verpakt in bananenblad en gestoomd), panades (soort empanada’s) en escabeche (kip in zure uiensoep op basis van azijn en specerijen).

Cassave & vis bij Garifuna

Zie je mensen drummen of dansen op drumbbeatmuziek punta, dan zijn het waarschijnlijk Garifuna. Dit zijn afstammelingen van Afrikaanse tot slaaf gemaakten die ontsnapten of vrij werden gekocht en zich mengden met inheemse Caribische volken. In 1823 kwam je in Belize aan, een dag die elk jaar wordt gevierd.

Garifuna-gerechten zijn gebaseerd op stevige ingrediënten als cassave, bakbanaan en banaan (zowel rijp als onrijp), gecombineerd met vis en zeevruchten. De kleuren van de Garifuna-vlag weerspiegelen het belang van cassave voor gemeenschap. Een bekend Garifuna-gerecht is hudut, de romige visschotel met kokosmelk, vaak geserveerd met gestampte bakbananen waarmee je de soep oplepelt.

Maya’s en hun liefde voor maïs

De Maya-cultuur leeft nog steeds in Belize en je kunt er ook authentieke Maya-tempels bezoeken – vaak wordt je daarbij rondgeleid door een moderne Maya. Zij zijn de oorspronkelijke bewoners van het gebied en waren er waarschijnlijk al rond 1500 voor Chr. Maya-gerechten zijn gebaseerd op maïs (tortilla’s), pepers en langzaam gegaard vlees zoals cochinita pibil waarbij gemarineerd varkensvlees in bananenblad wordt verpakt en vaak onder de grond verder gaart. Natuurlijk staan de Maya’s ook bekend om hun chocolade die hier in het Westen wordt gebruikt bij cacaoceremonies.

Zin gekregen om Belize te proeven, haal dan het nieuwe nummer van delicious. in huis – of prik een datum voor een overzeese trip.

TEKST MARISKA VERMEULEN, RECEPTEN DOSIA BREWER, FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE,
STYLING ANNEMIEKE PAARLBERG, FOODSTYLING OSCAR DE LINT