Superhandig: zo plan je je kerstdiner (vanaf 2 weken van tevoren)

Superhandig: zo plan je je kerstdiner (vanaf 2 weken van tevoren)

Hoeveel gangen serveer je met kerst, welke gerechten kies je en welke kun je van tevoren maken, wat moet er wanneer in de oven, hoe dek je leuk de tafel… Ja, een goede planning is het halve werk! Met deze uitgebreide kerstplanner ben je al een eind op de goede weg. Ga jij de kerst tenminste zonder stress tegemoet. 

2 weken van tevoren

1) Stel het menu samen

– Bepaal hoeveel gangen je wilt serveren: hoe meer gangen, hoe lichter ze moeten zijn.

– Let bij de diverse gangen op smaak, kleur, textuur en ingrediënten en voorkom dubbelen. Garneer je mosterdsoep dus niet met spekblokjes wanneer er ook al slow-gegaard buikspek op het menu staat.

– Vermeerder ingrediënten van gerechten niet zomaar als je voor meer mensen gaat  koken, maar houd rekening met de hoeveelheid gangen en maak niet te grote porties.

– Houd rekening met je ovencapaciteit. Plan het zo dat alles na elkaar in de oven kan of dat gerechten er samen inpassen. En bedenk of je pannen, schalen etc. genoeg hebt hiervoor.

– Kook gerechten waar je je lekker bij voelt. Kijk naar ’t gezelschap: waar doe je hen een plezier mee? Door je menu vooraf een keertje te koken, raak je vertrouwd met de recepten.

2) Maak een planning

– Maak na je menukeuze een globaal tijdschema, dat geeft overzicht en je ziet meteen of jouw menu haalbaar is.
– Een menu dat je (een dag) van tevoren kunt maken, zorgt ervoor dat je zelf ook kunt meefeesten. Op de dag zelf warm je alleen nog het eten op en sta je hooguit een kwartiertje in de keuken voor het hoofdgerecht.

1,5 week van tevoren

1) Maak dé checklist

– Maak een afvinklijstje van alles wat je gaat doen. Van de eerste boodschappen tot het laatste kopje koffie. Zo kun je afstrepen en overzicht houden.
– Maak een overzichtelijke boodschappenlijst en zet de ingrediënten die je nodig hebt per categorie bij elkaar. Maak hierbij ook een planning: van het bestellen van de eerste producten tot de last-minute-inkoop van verse ingrediënten. Gebruik ook deze lijst als checklist.
– Sla droge ingrediënten en drank nu alvast in.
– Bereid gerechten die in de diepvries kunnen 2 of 1 week van tevoren, zodat die alvast klaar zijn.
– Heb je bijzonder wild, vlees, vis, kaas of banketbakkersbenodigdheden op je lijst? Bestel die dan op tijd. Soms kan dat ook online. Veel speciaalzaken hebben speciale kerst-bestellijsten.
– Neem het menu mee naar je slijter en laat je adviseren welke wijn bij welk gerecht past.
– De benodigde hoeveelheden per persoon bereken je als volgt. 80 gram vis of 60 gram vlees voor het voorgerecht, een koffiekopje soep – uit 1 liter haal je 9 porties, 110 gram vlees of 140 gram vis voor het hoofdgerecht. Puntje taart met een bolletje ijs of alleen een puntje taart? Het dessert kun je zo groot of klein maken als je zelf wil. Dat is maar net wat je wilt en ook een beetje afhankelijk van de verteerbaarheid van het menu.

2) Creëer koelruimte

– Check je koelruimte (kelder en koelkast, vriezer en koelboxen) en maak in de komende weken al wat plek, zodat je genoeg ruimte hebt om alle boodschappen te koelen.
– Als het niet vriest, kun je ook veel buiten bewaren op je tuinterras of balkon. Bescherm het wel tegen regen, wind en (huis)dieren.
– Vraag je visboer om een thermobox. Hij krijgt zijn vis hierin aangeleverd van de groothandel en gooit ze toch weg. Stop er een paar koelelementen in en je hebt een extra koelkast.
– Spaar ijs. In een grote bak met ijs kun je ingrediënten snel koud maken.
– In een mooie grote champagnekoeler met ijsklonten kun je wijn koel houden. Let op: Als je wijn te lang in water bewaart, week je de etiketten eraf.’

1 week van tevoren

 de tafeldecoratie

– Geef serviesgoed, glaswerk en bestek dat je weinig gebruikt vast een wasbeurt.
– Maak nog een aparte, duidelijke lijst van alles wat je vlak voor kerst kunt voorbereiden: deeg maken, marineren, vlees voorbraden etc.
– Denk alvast na over decoratie: bloemen en andere versiering voor op tafel.
Woon je klein, is extra werk/aflegruimte welkom. Heel handig: een klaptafel. Extra fijn: tafelkleed eroverheen en onzichtbaar zijn de spullen die je eronder zet. Bijvoorbeeld afwas die je in kratten bewaart. Bovendien kun je met de tafel een open keuken afschermen van de rest van de kamer. Zo kan niet iedereen de keuken in- en uitlopen.

1 dag van tevoren

– Haal de laatste bestelde verswaren in huis.
– Bereid zoveel mogelijk voor: snijwerk, blancheren van groenten, taarten bakken, ijs maken, marineren en aanbraden van groot vlees. Zet alles goed verpakt, of in afsluitbare plastic dozen, koud weg.
– Haal bevroren producten op tijd uit de vriezer en laat ze in de koelkast ontdooien.
– Toch te weinig koelruimte? Zet flinke emmers of teilen (of gebruik desnoods de badkuip) klaar en vul ze met koud water om dranken koel te houden.
– Dek alles wat geurt goed af met plasticfolie. Veel ingrediënten geven geur af, verliezen smaak of drogen uit als je ze niet afdekt met plasticfolie. Zet onderin de koelkast komen rauwe vis en vlees, een etage hoger de rauwe groenten en helemaal bovenin de rest.

½ dag van tevoren

– Zet drank alvast in de koeling.
– Laat rode wijn op kamertemperatuur komen.
– Doe de laatste voorbereidingen tijdig en zorg dat je liefst 2 uur van tevoren klaar bent, dan heb je nog even tijd hebt om tot rust te komen en je om te kleden.