kerst met yvette van boven

De VPRO trakteert ons deze kerst op drie gloednieuwe afleveringen van Koken met van Boven. Vol met inspiratie voor de komende kerst. Yvette van boven deelt haar ideeën voor gulle klassiekers en keizerlijke traktaties. Dit staat er op het menu.

In delicious.kerst (verschijnt 29 november) geeft Yvette je haar basisrecept voor mincemeat + waanzinnige ideeën om deze te gebruiken in zoet én hartig. Kijk maar onderaan dit bericht voor een kleine sneak peek.

Kip met oesters
Kerst valt middenin het oesterseizoen, echt waar. Yvette combineert de chique schelpdieren met kip. Dat is niet vreemd, maar heel klassiek. Want aan het begin van de 17de eeuw beschreef de Franse topkok Vincent La Chapelle het gerecht al in zijn toonaangevende kookboek Le cuisinier moderne. La Chapelle droeg het bijzondere gerecht op aan stadhouder Willem IV en noemde het een typisch Nederlands of Vlaams gerecht. Yvette vlindert voor deze klassieker eerst de kip, zodat deze lekker snel gaar en goudbruin is. De oesters serveert ze in een rijke bearnaisesaus.
Woensdag 21 december, 19.20 uur NPO 2

Turducken en Pomcourpastie
En net zoals je in delicious. kerst ook veel vleesloze feestrecepten vindt, geeft Yvette de hare in de groenteaflevering. Vooraf maakt ze een een carpaccio van knolselderij met geklopte camembert en vers geraapte walnoten. Als hoofdgerecht knutselt zij een vegetarische variant van de legendarische Turducken (kalkoen, gevuld met eend die is gevuld met kip). Yvette maakt volgens dit principe haar eigen Pomcourpastie. Ze vult een pompoen met courgette, die is gevuld met pastinaken.
Donderdag 22 december, 19.20 uur NPO 2

Dé afsluiter: trifle!
Trifle is hét showstelende nagerecht uit de Engels keuken. Een trifle, dat letterlijk vertaald ‘niemendalletje’ betekent, kent vele variaties met cake, lange vingers, bitterkoekjes of makarons, overgoten met sherry en afgemaakt met vers fruit en vla, slagroom of custard. Yvette maakt haar pronkstuk op d’r eigen manier en shaket een cocktail met vermout. En die vermout mag ook over de trifle. Heerlijk!
Vrijdag 23 december, 19.20 uur NPO 2

Voor het kerstnummer van delicious. (verschijnt 29 november) stopt Yvette homemade mincemeat in perencake, pie, appels, fazant en fudge. Yvette: ’Mincemeat wordt alleen maar lekkerder als het een poosje staat: de smaken kunnen zich zo beter ontwikkelen.’

yvette van boven

yvette van boven

FOTOGRAFIE OOF VERSCHUREN

yvette van boven