De coronacrisis bracht ook iets goeds op culinair gebied. Sommige restaurants floreerden zelfs op creatief vlak, ondanks hun gesloten deuren. Toprestaurants ontwikkelden take awaymenu’s, sommige begonnen gloednieuwe concepten en zo ontstond ook deze nieuwe trend: ramenboxen voor thuis.
Of probeer de kipramen met spinazie.
Japanse noedelsoep at home
Met deze ramenboxen maak je thuis heel easy Japanse noedelsoep met verse noedels, lang getrokken bouillon en smaakvolle toppings – alles apart verpakt. Hierdoor is de ramen langer houdbaar en kun je de soep zelf thuis nog maken of alleen opwarmen, worden de noedels niet overgaar en blijven crunchy toppings krokant. Gezien bij Sapporo Ramen Sora en supermarkt Shilla in Amsterdam en Amstelveen. Ook verkoopt het Amsterdamse Fou Fow Udon eenzelfde soort DIY box met udon noedels.
Wat is ramen?
Ramen is Japanse noedelsoep bestaande uit bouillon, ramennoedels en toppings. Er bestaan talloze versies; het ligt er maar net aan wat voor bouillon je maakt en welke toppings je gebruikt. Ook de noedels zelf komen in alle soorten en maten; golvend, plat, dik of dun. Officieel worden de noedels gemaakt van bloem, water en kansui. Dat laatste is een mineraalrijkwater dat ervoor zorgt dat de noedels in de hete bouillon lekker chewy blijven.
Deze snelle ramen met biefstuk is echt verrukkelijk!
Waar komt ramen noedelsoep vandaan?
Hoewel veel mensen denken dat ramen een typisch Japans gerecht is, werd het gerecht voor het eerst geïntroduceerd in Japan door Chinese immigranten aan het einde van de 19e eeuw. Het werd toen gezien als een “buitenlandse” lekkernij die vooral geserveerd werd in westerse en Chinese restaurants. Maar er is nog een andere versie over de echte oorsprong van ramen. Zo zou een legendarische heer uit 1660 de ramen noedels hebben geïntroduceerd. Hij wilde aan de hand van andere ingrediënten de smaak van zijn udon soep verbeteren. Hij gebruikte hiervoor de tips van een Chinese vluchteling. Welk verhaal je ook gelooft, wij zijn dol op ramen en vinden zo’n dampende kom soep hét perfecte comfortfood.
Bron: The Sushi Times. Beeld: Jeroen van der Spek