foodiefile: Mexicaans op je bord

We gaan de zon tegemoet! Bijzondere gerechten uit Latijns-Amerika, barstensvol kleur & smaak, met de focus op een bijzondere keukens: Mexicaans.

Op Mexicaanse aanrechten staan dikke bossen koriander, geurig komijnpoeder, donkere cacao, hete, milde en zoete pepers (verse én gedroogde), maïs in allerlei maten en kleuren, zwarte bonen natuurlijk, verrukkelijk romige avocado’s en aromatische limoenen. Maar: hoe zit het nu met Tex-Mex, de Mexicaanse keuken uit Texas en Mex-Mex, de traditionele Mexicaanse keuken? Texanen met een Spaanse of Mexicaanse achtergrond en Mexicaanse immigranten uit Noord-Mexico creëerden de Tex-Mex-keuken, met bekende klassiekers als enchiladas, burritos en fajitas. De voedingsindustrie transformeerde dit tot een snackkeuken vol gesmolten kaas en zure room.

Authentiek Mexicaans?  
Gerechten uit de echte Mexicaanse keuken zijn lang zo vet niet en zijn veel pittiger en kruidiger. Uit Yucatan komt bijvoorbeeld de cochinita pil-bil en enchiladas worden in Mexico niet bedolven onder kaas, maar met mole of groene tomatillo-saus gegeten. De scheidslijnen tussen Tex-Mex en Mex-Mex vervagen, nu in Texas en Californië de échte Mexicaanse keuken ook populair is.

taqueria 
Een kraam waar je taco’s en ander Mexicaans streetfood eet.

cochinta pibil 
Geroosterd varkensvlees met een zure saus van bittere sinaasappel en achiote-pasta.

guisado
Stoofgerecht met kip en pepers.

tostada 
Gefrituurde tortilla met vulling.

flautas 
Gefrituurde, opgerolde tortillas met een zoete of hartige vulling.

taco al pastor 
Taco met een soort shoarma van varkensvlees. Ontstaan door Libanese immigranten in Mexico.

pozole 
Maaltijdsoep met kip of vlees, gemaakt van grote maïskorrels die met gebluste kalk bewerkt zijn.

carnitas 
Vergelijkbaar met pulled pork, geserveerd als tacovulling.

mole 
Beroemde sauzen, vaak geserveerd met kip. Volgens Mexico-keukenkenner Rick Bayless bestaat een mole altijd uit chilipepers, zuur, zoet (gedroogd fruit), specerijen en noten of tortilla. Beroemd is de mole poblano met cacao uit Puebla, maar ook mole almendrado met amandelen, groene mole en natuurlijk guaca-mole!

PRODUCTIE MERIJN TOL BEELD ISTOCK

Mexicaanse keuken