dit zijn de beste paaseieren nu er tijdelijk geen vrije-uitloopeieren zijn

dit zijn de beste paaseieren nu er tijdelijk geen vrije-uitloopeieren zijn

Paaseieren zoeken is geen kinderspel, het begint al in de supermarkt: want welke eieren zijn het diervriendelijkst en welke zijn beter voor het milieu? Nu er tijdelijk geen vrije-uitloopeieren verkrijgbaar zijn in de supermarkt wordt de zoektocht nog ingewikkelder. Wij helpen je een handje en zetten de verschillende namen en keurmerken op een rij: zo kies jij makkelijk het beste (paas)ei!

Is het je al opgevallen dat er geen eieren van vrije-uitloopkippen meer in de schappen liggen? Dat heeft te maken met de vogelgriep. Al sinds 26 oktober 2021 mogen de dieren niet meer naar buiten en geldt een ophokplicht. Dit betekent dat pluimveehouders hun dieren moeten afschermen. Ook mogen de kippen niet meer vrij rondlopen in de buitenlucht. Hoelang de situatie duurt is nog niet bekend. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van alle verschillende eieren, zodat je in de tussentijd een ander ei kunt kiezen die voldoet aan jouw standaarden.

Vrije-uitloopeieren

Vrije-uitloopeieren herken je aan het nummer 1 – de zogenaamde ei-code – dat op het eitje is gegraveerd. Ze komen van kippen die regelmatig in de buitenlucht lopen en meer ruimte hebben om te bewegen. Per kip is een ruimte van 4 m2 beschikbaar. Ze hebben dus een behoorlijk goed leven. Verder krijgen ze plantaardig voer.

Inmiddels zitten de kippen al meer dan zestien weken binnen, en mogen de eieren niet meer verkocht worden als vrije-uitloopeieren. De eieren worden momenteel verkocht als scharrelei, die normaal gesproken voor een lagere prijs in de supermarkt liggen.

Scharreleieren

Nummertje 2 wijst op een scharrelei. De naam doet vermoeden dat de kippen veel ruimte krijgen om te scharrelen, maar niks is minder waar, want scharreleieren zijn de dieronvriendelijkste keuze in de winkel. Vroeger waren dat de legbatterij-eieren, maar sinds het verbod van de Europese Unie in 2012, zijn de scharreleieren gedegradeerd tot ‘slechte’ eieren. De kippen komen nooit buiten en zitten met z’n allen in een grote stal (een stalei dus): er mogen negen dieren per m² worden geplaatst, het kipje kan dus nauwelijks lopen. Een gedeelte van de snavel wordt er vaak afgehaald.

Biologisch beter dan vrije-uitloopeieren?

Zie je een nummer 0 op het ei staan, dan heb je het diervriendelijkste ei ui de supermarkt te pakken. Waarom? Deze kippen worden volgens de regels van de biologische landbouw gehouden. Dat betekent dat ze veel meer bewegingsruimte krijgen, minstens acht uur per dag naar buiten mogen én ze krijgen biologisch voer. Daarnaast mogen de hennen acht uur ononderbroken genieten van hun welverdiende nachtrust, worden de snavels niet gekapt op geslepen én moet er per acht leghennen een legnest zijn.

Biodynamische eieren

Eieren uit biodynamische landbouw herken je aan het Demeter-keurmerk (oranje logo). De kippen hebben veel ruimte in de stal en een grote groene uitloop. Overdag kunnen ze vrij naar buiten om te scharrelen en te rollen in een zandbad. Per 30 kippen loopt één haan rond. Ze krijgen biologisch voer zonder medicijnen en zonder genetisch gemodificeerde grondstoffen. Doordat de dieren hun hele snavel houden kunnen ze zorgeloos en onbelemmerd pikken. De eieren zijn altijd voorzien van een Demeter-stempel en een cijfercode die uit de volgende onderdelen bestaat: houderijsysteem (0 = biologisch), land van herkomst, bedrijfnummer en eventueel stalnummer.

Soja of lokaal voer?

Een groot deel van de milieu-impact van eieren komt door het voer. Hoe meer kippen kunnen bewegen, hoe meer ze eten. Voor kippen met vrije uitloop is dus meer voer nodig dan voor scharrel- en kooikippen.

Veel kippen krijgen soja. Dat komt vaak uit de tropen waar het ten koste kan zijn gegaan van tropisch bos. Biologische kippen krijgen minder soja uit de tropen en meer voer uit de regio. Dat heeft allerlei voordelen: er hoeven geen tropische bossen gekapt te worden en water en mest voor de grond komt uit de regio. Daardoor wordt de bodem aan de andere kant van de wereld niet uitgeput om onze biologische kippen van voer te voorzien, én kunnen wij onze mest gebruiken op de akkers waar het voer geteeld wordt (dus: minder mestoverschot). Voor het voer van biologische kippen worden bovendien geen kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Biologische landbouw zorgt voor een beter landschap, meer biodiversiteit en een betere bodem. Zie biologisch eten.

Bronnen: MILIEU CENTRAAL, NOS, WAKKER DIER

Meer informatie

  • De Stichting Blij met een Ei geeft informatie over de legpluimveehouderij (onder meer huisvesting, gezondheid en ei-weetjes).
  • De Dierenbescherming zet zich in voor betere leefomstandigheden voor dieren in de bio-industrie, waaronder kippen.
  • Wakker Dier richt zich op het afschaffen van de bio-industrie.
  • Odin over biodynamische eieren en het verschil tussen witte- en bruine eieren

Foto: Chris Court, Styling: Kirsten Jenkins