De prijs van asperges is momenteel zó laag dat telers oogst vernietigen

Asperges: ze worden ook wel ‘het witte goud’ genoemd. Nu gaat dat dit jaar niet bepaald op: het aspergeseizoen mag dan in volle gang zijn, de prijs die aspergetelers voor hun groente krijgen is dramatisch laag. 

Lees ook: 8x dit wil je weten over asperges.

En ja, dat is vrij treurig nieuws. Er zijn zelfs al telers die hun asperges helemaal niet meer van hun land halen. Hoe dat precies zit? De kosten van het oogsten wegen dit jaar niet op tegen de opbrengsten. Telers krijgen voor de beste kwaliteit asperges die ze hebben, slechts 3,5 euro per kilo. Normaal gesproken is dat zo’n 6 à 7 euro.

Droogte

Door de droogte in 2018 zijn de asperges dit jaar een stuk eerder ‘oogstklaar’ dan andere jaren. De asperges zijn ook dunner en kleiner, waardoor ze voor een lagere prijs over de toonbank kunnen gaan.

Helaas geen wit goud

Wat wij als consument daarvan merken? Vrij weinig. Slechts een deel van de oogst gaat naar Nederlandse supermarkten, een groot deel van de oogst is bestemd voor de export. De kans is wél klein dat supermarkten goed verdienen aan de asperges. Wit goud is het dit jaar in ieder geval niet…

BRON AD.NL, HART VAN NEDERLAND

salade asperges pistache en citroen-tijmdressing | delicious